ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπάμιες με μπαλσάμικο στο φούρνο ή στη κατσαρόλα

Μπάμιες με μπαλσάμικο στο φούρνο ή στη κατσαρόλα

Οι λαδερές μπάμιες στη κλασική ελληνική κουζίνα, μπορούν να γίνουν και στη κατσαρόλα και στο φούρνο χωρίς αλλαγή των υλικών. Μια εύκολη συνταγή για υπέροχες μπάμιες με μπαλσάμικο, ψημένες στο φούρνο ή βρασμένες στη κατσαρόλα. Και οι δύο εκδοχές θα σας δώσουν ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την απίστευτη γεύση του.

Υλικά συνταγής

500 γρ. μπάμιες καθαρισμένες

100 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 ½ κ.γ. ζάχαρη

30 ml ξύδι μπαλσάμικο

400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαφήμιση

αλάτι πιπέρι

400 ml ζεστό νερό αν φτιάξετε τις μπάμιες σας στη κατσαρόλα

250 ml ζεστό νερό αν φτιάξετε τις μπάμιες σας στο φούρνο

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε τα κοτσάνια που περισσεύουν από τις μπάμιες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε, τις πασπαλίζετε με 2-3 κ.σ. ξύδι, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για μισή ώρα ή και παραπάνω. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες μπάμιες, μην τις αποψύξετε, απλά πασπαλίστε τες με λίγο ξύδι και αφήστε τες στην άκρη.

Παρασκευή για μπάμιες στη κατσαρόλα: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη για 4-5 λ ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε τις μπάμιες, όπως είναι με το ξύδι και τις σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι για 5 λ επιπλέον.

Προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε για 1 λ και προσθέτετε τη ντομάτα και το ζεστό νερό (τα 400 ml.), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Σε 20 λ ανακατεύετε πάλι, ρίχνετε το μαϊντανό και αφήστε να σιγοβράσουν για 15-20 λ. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό για τουλάχιστον 10-20 λ μέχρι να σερβίρετε, ώστε να πέσει η θερμοκρασία και ενταθούν οι γεύσεις.

Παρασκευή για μπάμιες στο φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο ταψί (με 250 ml. ζεστό νερό) ανακατεύετε καλά και το βάζετε σε μεσαίο ράφι του φούρνου.

Σε 1 ώρα, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και αυξάνεται τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς στον αέρα και συνεχίζετε να ψήνετε το φαγητό σας για άλλα 10 λ. Βγάζετε το ταψί και αφήνετε το φαγητό τουλάχιστον 10-20 λ πριν σερβίρετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενταθούν οι γεύσεις. Πασπαλίζετε, προαιρετικά, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε τις μπάμιες σας με τυρί φέτα (αν δεν νηστεύετε), ζεστό ψωμί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

https://cucinacaruso.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αέρα
#αλάτι
#βαθμούς
#γεύσεις
#γεύση
#ελαιόλαδο
#ελληνική
#ελληνική κουζίνα
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#κουζίνα
#κρεμμύδι
#μαϊντανό
#νερό
#ντομάτα
#ξύδι
#πιάτο
#στο φούρνο
#συνταγή
#τυρί