Μπάμιες γιαχνί. Ένα λαδερό φαγητό απλό, νόστιμο και υγιεινό που τρώγεται όλες τις εποχές του
χρόνου, το καλοκαίρι φρέσκες αλλά και το χειμώνα κατεψυγμένες Μια εξαιρετικά εύκολη στη παρασκευή της συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για ένα πιάτο ιδανικό για τις μέρες της νηστείας αλλά και γιο το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
1 κιλό μπάμιες
4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. ζάχαρη
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1/2 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις μπάμιες αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το σκληρό περίβλημα που έχουν στο “κεφαλάκι» τους, χωρίς να το αφαιρέσετε ολόκληρο.
Τις πλένετε με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε στο σουρωτήρι, τις περιχύνετε με το ξύδι, τις ανακατεύετε να καλυφθούν με το ξύδι και τις αφήνετε στη άκρη, μέσα στο σουρωτήρι, για 1 ώρα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια πασπαλισμένα με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τις μπάμιες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 2 λ.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στη κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20-30 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν και να “δέσει” η σάλτσα. Δέκα (10 λ) πριν είναι έτοιμο το φαγητό σας προσθέτετε το μαϊντανό και συνεχίζετε το μαγείρεμα.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μην ανακατεύετε τις μπάμιες με κουτάλα γιατί μπορεί να λιώσουν, απλά κουνήστε τη κατσαρόλα κυκλικά.