Μπακλαβάς. Ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλύκισμα που συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελληνική κουζίνα όπου γίνεται με άπειρες παραλλαγές, με πολλές διαφορετικές και απίθανες γεύσεις. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα νηστίσιμο μπακλαβά με καρύδια που πλούσια γεύση του με καρύδια, τα τραγανά φύλλα κρούστας και το μπόλικο σιρόπι του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το βουτυρένιο μπακλαβά. Δοκιμάστε τον!
Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
1¼ περίπου φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (όσο απαιτηθεί), για το άλειμμα φύλλων
36 ολόκληρα μοσχοκάρφια (γαριφαλάκια ολόκληρα)
Για τη γέμιση:
500 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
2 κοφτά κ.γ. σκόνη κανέλας
1 κοφτό κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι ή αν δεν προτιμάτε το μέλι το αντικαθιστάτε με 1 φλ. ζάχαρη επιπλέον (δηλ. 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη αντί για 2).
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 μικρό στικ κανέλας
1 ¾ φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση συνταγής
Για τη γέμιση: Ρίχνετε σε δόσεις τα καρύδια στο multi και τα χτυπάτε λίγο ώστε να να ψιλοκοπούν σε μέγεθος “φακής” περίπου, με προσοχή μη τα θρυμματίσετε σε σκόνη. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για το φύλλο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί, 25×35 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του 6 φύλλα λαδωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβετε τη περίσσια ζύμη φύλλων, που “ανεβαίνουν” στα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά. Απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα το μισό μείγμα καρυδιών.
Από πάνω στρώνετε άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, και τα πασπαλίζετε ισομερώς με το υπόλοιπο μισό μείγμα καρυδιών. Τελειώνετε σκεπάζοντας το μείγμα καρυδιών με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, και πάλι λαδωμένα ένα ένα, γυρνώντας με το πινέλο τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Όταν βάλετε το τελευταίο φύλλο γυρνάτε περιμετρικά τις άκρες του προς τα μέσα και πατάτε ελαφρώς με τα χέρια σας και το αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό σας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Βυθίζετε στη μέση κάθε κομματιού ένα γαριφαλάκι για γαρνίρισμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό. Το τοποθετείτε στο προθερμασμένο φούρνο, στη κάτω σχάρα, και το ψήνετε για 50-55 λ περίπου ή μέχρι όλα τα στρώματα φύλλων να γίνουν τραγανά και ροδοκόκκινα.
Για το σιρόπι: Μόλις βάλετε το μπακλαβά στο φούρνο φτιάχνετε αμέσως το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύετε, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το σιρόπι σας για 15-17 λ περίπου. Το αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε το στικ κανέλας και το αφήνετε σε δροσερό μέρος να κρυώσει.
Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι από τη κατσαρολίτσα απευθείας ή με μια κουτάλα σιγά σιγά, φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα. Αφήνετε το μπακλαβά σας να κρυώσει και να “τραβήξει” όλο το σιρόπι του, τουλάχιστον 6 ώρες, ιδιανικά για 1 ολόκληρο βράδυ. Τον κόβετε σε κομμάτια και τον απολαμβάνετε.
Αν έχετε χρόνο και διάθεση αντί να πάρετε έτοιμη σκόνη κανέλας και γαρίφαλου προτείνουμε να “τρίψετε” ή να πολτοποιήσετε σε γουδί με γουδοχέρι, ολόκληρο το στικ κανέλας και μοσχοκάρφια. Το άρωμα και η γεύση τους στα φρεσκοτριμμένα μπαχάρια είναι πάντα απαράμιλλη και θα δώσουν άλλη διάσταση στα αρώματα του μπακλαβά σας.