Ένα υπέροχος, νηστίσιμος μπακλαβάς με σπιτικό φύλλο “αλλιώτικος” απ” τους άλλους με κρητική καταγωγή, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού μπακλαβά. Μια σπιτική για έναν πεντανόστιμο μπακλαβά,με ποικιλία ξηρών καρπών, μπόλικο σουσάμι, φύλλο σπιτικό με ελαιόλαδο και υπέροχα σιροπιασμένο με μέλι και πετιμέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο και αλεσμένο σε πούδρα
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. νερό (όσο πάρει)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
2 φλ. τσαγιού χοντροαλεσμένα καρύδια
1 φλ. τσαγιού χοντροαλεσμένα φουντούκια
2 φλ. τσαγιού χοντροαλεσμένα αμύγδαλα
¾ φλ. τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο
100 γρ. σπόρους παπαρούνας
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι, χοντροαλεσμένο
1 φλ. τσαγιού μέλι
Για το σιρόπι:
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
¾ φλ. τσαγιού μέλι
¼ φλ. τσαγιού πετιμέζι
½ λεμονιού το χυμό
Εκτέλεση συνταγής
Για το φύλλο: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό το οποίο προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχετε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Τη πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια χωρίζετε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
Για τη γέμιση: Ετοιμάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Λαδώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 28×36 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τα 3 μέρη ζύμης σε 3 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.
Απλώνετε μέσα στο λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο ζύμης, το αλείφετε με λάδι και ρίχνετε από πάνω το μισό μείγμα της γέμισης. Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο και το αλείφετε και αυτό με λάδι. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζετε με το τελευταίο φύλλο. Το λαδώνετε, το ραντίζετε με λίγο νερό και το πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι.
Χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι το γλυκό σε τετράγωνο ή σε ρόμβους και το ψήνετε στο φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το πετιμέζι για 6 λ από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά μέσα στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει και απορροφήσει εντελώς το σιρόπι. Δεν το σκεπάζετε για να μείνει το φύλλο τραγανό.