ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος πλακί με κρεμμύδια, ντομάτες και σταφίδες

Μπακαλιάρος πλακί με κρεμμύδια, ντομάτες και σταφίδες

Μια παραδοσιακή συνταγή (από εδώ) για υπέροχο Μπακαλιάρο πλακί με κρεμμύδια, ντομάτες, σκορδάκι, σταφίδες και πατάτες. Ένα υγιεινό πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

1 κιλό παστό μπακαλιάρο (ή 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο)

1/2 – 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

3-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες

1 φύλλο δάφνης

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό

Διαφήμιση

1/2 φλ. τσαγιού μαύρες σταφίδες

1/2 λεμονιού το χυμό

4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, τον ξεπλένετε και τον κόβετε σε μερίδες. Αν ο μπακαλιάρος σας είναι παστός τότε τον ξαρμυρίζετε ως εξής: Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα πτερύγια της πλάτης, στα πλάγια και το μεγάλο της ουράς και τον τεμαχίζετε σε μερίδες. Τις ξεπλένετε πολύ καλά και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό. Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε ακόμα και κάθε 2-3 ώρες αν είναι δυνατόν. Ανάλογα το πάχος του φιλέτου χρειάζονται 1- 1½ μέρες να τελειώσει η διαδικασία.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και το αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το 1/3 του ελαιόλαδου σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα.

Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε να διαλυθεί, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10λ. Προσθέτετε τις σταφίδες, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στρώνετε στη βάση του λαδωμένου πυρέξ τις φέτες πατάτας, τις περιχύνετε με το άλλο 1/3 ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (προσοχή στο αλάτι αν ο μπακαλιάρος σας είναι ακόμα αρμυρός).

Πάνω από τις πατάτες στρώνετε τα κομμάτια μπακαλιάρου, τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας [αφαιρείτε τη δάφνη] και προσθέτετε και το υπόλοιπο 1/3 ελαιόλαδο. Ανακινείτε το πυρέξ ώστε η σάλτσα να πάει παντού, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το πλακί σας για 20-25 λ.

Ξεσκεπάζετε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λ ακόμα μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες. Αν οι πατάτες δεν έχουν γίνει προσθέστε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμα σκεπάζοντάς το και πάλι με το αλουμινόχαρτο.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#βαθμούς
#διαδικασία
#ελαιόλαδο
#κρασί
#μαϊντανό
#μπακαλιάρος
#νερό
#οικογένεια
#πατάτες
#σάλτσα
#σκόρδο
#σταφίδες
#συνταγή
#φιλέτο