Μια συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο μουσακά φτιαγμένο από φέτες μελιτζάνας σε στρώσεις με κιμά και κρεμμύδια προσθέτοντας μια παχιά στρώση μιας πεντανόστιμης αφράτης μπεσαμέλ. Μια ακόμα παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου (το βρήκαμε εδώ), για ένα μουσακά χωρίς πατάτες ή κολοκυθάκια που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την απίστευτη γεύση του.
Υλικά συνταγής
Για τις μελιτζάνες:
10 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος σε φέτες 1 εκ.
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
1-1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για τηγάνισμα
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη (το 1 φλ. για τη μπεσαμέλ)
Για το κιμά:
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
3 φύλλα δάφνης
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μπαχάρια
1 ξύλο κανέλας
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
αλάτι πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1 1/2 λίτρο γάλα
1 μεγάλο φύλλο δάφνης
2 πρέζες μοσχοκάρυδο σε σκόνη + έξτρα για πασπάλισμα
170 γρ. βούτυρο
160 γρ. αλεύρι
αλάτι, λευκό πιπέρι
7-8 μικρά κομματάκια (κύβοι 1 εκ.) βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
Για τις μελιτζάνες: Βάζετε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ τις πασπαλίζετε με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε με νερό και τις αφήνετε για 3-4 ώρες ή και ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια, τις απλώνετε σε πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πιέζοντάς τες, να τραβήξουν καλά τα υγρά τους.
Τις τηγανίζετε σε ομάδες, λίγες τη φορά, σε μεγάλο τηγάνι με ζεστό ελαιόλαδο, για 7-8 λ, (γυρίζοντάς τες στα 3-4 λ) ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. (Βάλτε σίτα στο τηγάνι για να μη σας πιτσιλίσουν). Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις βάζετε σε σουρωτήρι ή σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για όση περισσότερη ώρα μπορείτε (ιδανικά και για ένα βράδυ) μέχρι να στραγγίξουν το πολύ λάδι.
Για το κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά, για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα και συγχρόνως διαλύετε τα μικρά μπαλάκια του κιμά με ξύλινη κουτάλα ή με πιρούνι.
Ρίχνετε το κρασί, τη δάφνη, τη κανέλα και τα μπαχάρια και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε, χαμηλώνετε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου.
Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα μικρό κατσαρόλι, ζεσταίνετε καλά το γάλα με τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο, φροντίζοντας να μη κοχλάσει. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
Ρίχνετε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς το μείγμα για 6-10 λ ή μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει και πήζει το μείγμα. Προσθέτετε πιπέρι, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 1 φλ. τσαγιού από κεφαλοτύρι, ανακατεύετε και αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ένα πυρίμαχο σκεύος 25 x 35 εκ.
Για τη συναρμολόγηση: Απλώνετε στη βάση του ταψιού μια στρώση μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με λίγο από το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Απλώνετε από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες πασπαλισμένες και με άλλο λίγο κεφαλοτύρι. Από πάνω απλώνετε ισομερώς τη μισή ποσότητα κιμά και από πάνω στρώνετε άλλες δύο στρώσεις μελιτζάνες πασπαλισμένες με κεφαλοτύρι.
Τέλος απλώνετε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά, ισιώνετε την επιφάνεια και τελειώνετε με τη μπεσαμέλ. Ισιώνετε και την επιφάνεια της μπεσαμέλ, μοιράζετε πάνω της τα μικρά κομματάκια βουτύρου, πασπαλίζετε με 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδου και ψήνετε το μουσακά σας στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Σημείωση: Πραιρετικά, μπορείτε να βάλετε το κιμά σε μια δόση αντί για 2. Δηλαδή, να στρώσετε στο ταψί τις 2 στρώσεις μελιτζάνας πασπαλισμένες με το τυρί, στη μέση όλο το κιμά, από πάνω άλλες 2 στρώσεις μελιτζάνας και στο τέλος τη μπεσαμέλ.