ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι με μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί

Μοσχαράκι με μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί

Μοσχαράκι με μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί σε σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα κλασικό, πατροπαράδοτο ελληνικό φαγητό, γευστικότατο και χορταστικό για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

1½ κιλό μοσχάρι (σπάλα), κομμένο σε μπουκιές

5 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε μεγάλα τετράγωνα

2 κολοκύθια, κομμένα σε μεγάλα τετράγωνα

3 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλα τετράγωνο ή κυδωνάτες

2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε τετράγωνα

2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε τετράγωνα

6 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί

Διαφήμιση

1 κ.γ. ζάχαρη

3 κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνη

λίγο κύμινο τριμμένο

4 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αφήνετε το κρέας 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το μισό φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε παρτίδες το κρέας, μέχρι να θωρακιστεί και πάρει ένα ρόδινο χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα.

Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε για 1/2 λ να “αναπνεύσει, προσθέτετε το πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το κύμινο, την δάφνη και νερό που να σκεπάζει καλά το κρέας.

Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και το σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτετε στη κατσαρόλα τις πατάτες και συνεχίζετε το βράσιμο για 15-20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί στρώνετε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές, τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.

Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνετε στη κατσαρόλα με το κρέας και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λ μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Τέλος ρίχνετε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ανακινείτε τη κατσαρόλα σε σερβίρετε.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#βαθμούς
#γεύσεις
#δυόσμο
#ελαιόλαδο
#ελληνικό
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#θυμάρι
#κολοκυθάκια
#κολοκύθια
#κρασί
#κρέας
#κρεμμύδι
#μαϊντανό
#μελιτζάνες
#μοσχάρι
#νερό
#πατάτες
#πιπεριές