ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο με λαχανικά

Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο με λαχανικά

Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο για να “λιώνει” στο στόμα με λαχανικά. Μια απλή και εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο πιάτο σερβιρισμένο με ρύζι ή πουρέ ή ζυμαρικά επιλογής σας, για το οικογενειακό καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι που θα σας πάρει λίγο χρόνο να το σιγοβράσετε αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του και σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κατά προτίμηση ποντίκι (αν δεν το προτιμάτε αντικαταστήστε το με χτένι σπάλας ή ελιά ή κιλότο)

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ

2 μπαστούνια σέλερι, κομμένα πρώτα κάθετα και μετά σε μισές ροδελίτσες

2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες σε μικρά καρέ

1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

1 πλήρες κ.γ. πελτέ ντομάτας

Διαφήμιση

2 κ.σ. ανάμικτα διάφορα αποξηραμένα αρωματικά όπως θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, μαϊντανός, βασιλικός

1 λίτρο ζωμός βοδινού

αλάτι πιπέρι

1/2 φλ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος (και αποψυγμένος)

Εκτέλεση συνταγής

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1½ ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σας το έχει κόψει ο χασάπης, το κόβετε εσείς σε κομμάτια/μερίδες τα οποία τοποθετείτε πάνω σε χαρτί, για να απορροφούν τα πολλά υγρά τους.

Ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σε παρτίδες, λίγα τη φορά, για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε κατσαρόλα.

Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε τα ψιλοκομμένα μπέικον, κρεμμύδι, καρότο και σέλερι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται ημιδιαφανές το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.

Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε για 2 λ περίπου να καλυφθούν πλήρως τα λαχανικά με το αλεύρι και μετά ρίχνετε όλο το μείγμα λαχανικών από το τηγάνι μέσα στη κατσαρόλα με το σοταρισμένο κρέας.

Προσθέτετε στη κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο ζωμό βοδινού, τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα 3/4 από το ζωμό βοδινού. Ανακατεύετε απαλά, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας για περίπου 4-5 ώρες στην ελάχιστη θερμοκρασία, ελέγχοντάς το συχνά και προσθέτοντας, αν απαιτηθεί, σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό βοδινού.

Μισή ώρα πριν βράσει καλά το κρέας σας το αλατοπιπερώνετε προσθέτετε και τον αρακά και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο με σκεπασμένη τη κατσαρόλα αν δεν έχει πολλά υγρά ή με ξεσκέπαστη αν δεν έχουν σωθεί τα υγρά του τόσο όσο να δέσει η σαλτσούλα του. Το σερβίρετε με φρεσκοβρασμένο πιλάφι, ή πουρέ πατάτας ή και με ζυμαρικό επιλογής σας.

[*] Ο ακριβής χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το κομμάτι κρέατος που επιλέξατε, από το μέγεθος των κομματιών που τα κόψατε καθώς και από τη θερμοκρασία.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αλεύρι
#αρακά
#βασιλικός
#γεύση
#ελαιόλαδο
#ελιά
#θερμοκρασία
#θυμάρι
#καρότα
#καρότο
#κρέας
#κρεμμύδι
#λαχανικά
#μαντζουράνα
#πιάτο
#πιλάφι
#ρίγανη
#ρύζι
#σκόρδο