Το “Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου», είναι ένα μόνιμο άγχος των νέων γονιών που προσπαθούν να προστατεύσουν το παιδί τους στον ύπνο του με κάθε τρόπο. Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο δωμάτιο για να ελέγχουμε ότι είναι καλά; Και από πότε είναι ασφαλές να πάει στο δικό του δωμάτιο; Οι ειδικοί μας δίνουν απαντήσεις αλλά ταυτόχρονα μας βάζουν και σ’ ένα δίλημμα.
*Φωτογραφία: parenting.mdpcdn.com
Όπως συμβουλεύει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα μωρά μπορούν να μετακομίσουν στο δικό τους δωμάτιο μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους (μέχρι αυτή την ηλικία πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι). Η οδηγία αυτή δόθηκε με σκοπό να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας από το Σ.Α.Β.Θ., σε μια χώρα που το 2015 είχαν καταγραφεί 1.600 βρεφικοί θάνατοι απ’ αυτήν την αιτία.
Ωστόσο, μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο pediatrics.aappublications.org , φαίνεται ότι αλλάζει λίγο τα δεδομένα. Περισσότερα από τα μισά από τα 230 βρέφη που συμμετείχαν σε αυτή, είχαν μεταφερθεί στο δικό τους δωμάτιο αφού έκλεισαν τους 4 μήνες. Όπως αποδείχθηκε, αυτά ήταν τα μωρά που κοιμούνται περισσότερες ώρες και πιο… ανεξάρτητα, “χτυπώντας» ακόμα και 10,5 ώρες ύπνου. Αντίθετα, κατά μέσο όρο, ένα παιδί 9 μηνών που κοιμόταν ακόμα στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, συμπλήρωνε 9,75 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Επομένως, ο… αντίλογος λέει ότι από 4 μηνών τα μικρά μας, μπορούν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες της Α.Π.Α. είναι μάλλον αυστηρές και οφείλονται στην προσπάθειά της να εξαλείψει κάθε πιθανότητα Σ.Α.Β.Θ., αφού σύμφωνα με τους ειδικούς η πλειοψηφία των περιστατικών Σ.Α.Β.Θ. παρατηρείται σε παιδιά μέχρι 4 μηνών.
Φυσικά, η απόφαση που θα πάρουμε σχετίζεται πρώτα απ’ όλα με την ασφάλεια του παιδιού μας, την σωστή ανάπτυξή του αλλά και την ξεκούραση όλης της οικογένειας.
Πηγή: mama365.gr