ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες σκορδάτες με ντομάτα και φέτα στο φούρνο

Μελιτζάνες σκορδάτες με ντομάτα και φέτα στο φούρνο

Μελιτζάνα.. ένα αγαπημένο λαχανικό ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα που φτιάχνεται με πολλές λαχταριστές συνταγές η μια καλύτερη από την άλλη. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με σκόρδο, ντομάτες και τυρί φέτα στο φούρνο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

Για τις μελιτζάνες

6 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες

200 γρ. φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια

4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο (αυξομειώστε τη ποσότητα κατά βούληση)

2 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

6 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες σε μικρά κυβάκια

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

Διαφήμιση

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

4-5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

160-180 γρ. μοτσαρέλα (για τοστ) τριμμένη

λίγα φύλλα μαϊντανού χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες: Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος, χαράσετε με ένα μαχαίρι τη σάρκα τους, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για ½ ώρα σε σουρωτήρι. Μετά τις ξεπλένετε πολύ καλά, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ένα ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 6 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συχνά σε μέτρια φωτιά. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε τις ψιλοκομένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, τη πάπρικα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20-25 λ ή μέχρι να μείνει με το λαδάκι της. Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει για 10 λ. και μετά ρίχνετε μέσα τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο, χωρίς να σβήσετε το φούρνο, τις αλατίζετε (1-2 πρέζες αλάτι) και με ένα κουτάλι τις πιέζετε στη χαραγμένη σάρκα τους να ανοίξει το εσωτερικό τους και να κάνει “βαθούλωμα” για να το γεμίσετε με το μείγμα σάλτσας-φέτας.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα τριμμένα σκόρδα, το κόλιανδρο και 6 κ.σ. ελαιόλαδο. Με αυτό το μείγμα αλείφετε ισομερώς τις μελιτζάνες στο “βαθούλωμα” και μετά τις γεμίζετε με τη σάλτσα ντομάτας φέτας.

Για τη επικάλυψη: Ψήνετε τις μελιτζάνες σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15 λ. Τις βγάζετε από το φούρνο ρίχνετε από πάνω τη τριμμένη μοτσαρέλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-12 λ ή μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και πάρει ένα ροδόχρυσο χρώμα. Τις σερβίρετε γαρνιρισμένες με φύλλα μαϊντανού.

Tip: Διαλέξτε αρκετά βαριές μελιτζάνες με γυαλιστερή φλούδα. Αυτό δείχνει πως δεν έχουν ακόμα σπόρια, που πικρίζουν στο μαγείρεμα.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#tip
#αλάτι
#βαθμούς
#ελαιόλαδο
#ελληνική
#ελληνική κουζίνα
#ζάχαρη
#κουζίνα
#μαϊντανό
#μελιτζάνες
#ντομάτα
#σάλτσα
#σκόρδο
#στο φούρνο
#συνταγές
#συνταγή
#τυρί
#φέτα