Μελιτζάνες με σάλτσα βινεγκρέτ, ντομάτες και τυριά στο φούρνο…. Ένα πιάτο με ένα αγαπημένο
λαχανικό … τη μελιτζάνα… μαγειρεμένη με απλά αλλά πεντανόστιμα υλικά που σίγουρα θα λατρέψουν οι λάτρεις της μελιτζάνας. Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα-προσαρμοσμένη από εδώ) για το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας ή και κυρίως γεύμα.
Υλικά συνταγής
2 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες (σύνολο 500 γρ. περίπου)
240 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κότας
Για τη σάλτσα βινεγκρέτ (βαλσαμικού-παρμεζάνας):
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκα βασιλικού (ή μαϊντανού)
3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες 1,2 εκ. περίπου και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. [*]
Για τη σάλτσα βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ πολτοποιείτε το σκόρδο με το αλάτι. Προσθέτετε το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τα φύλλα βασιλικού, τη παρμεζάνα και το πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν. Ρίχνετε βροχηδόν και το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Με ένα πινέλο, αλείφετε με τη σάλτσα βινεγκρέτ τις φέτες μελιτζάνας και από τις 2 πλευρές. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 2 είδη τριμμένων τυριών.
Με τη σάλτσα βινεγκρέτ που σας περίσσεψε λαδώνετε ένα μέτριο πυρέξ. Απλώνετε στη βάση του 1 στρώση μελιτζάνες, από πάνω ρίχνετε το μισό κουτί ντοματάκια κονκασέ, πασπαλίζετε με 1 πρέζα αλατοπίπερο και τη μισή ζάχαρη και πάνω από τα ντοματάκια απλώνετε το 1/3 των τριμμένων τυριών. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώσεων, μελιτζάνας, ντοματάκια, αλατοπίπερο ζάχαρη και τελειώνετε πασπαλίζοντας με άλλο 1/3 των τριμμένων τυριών. (Τα υπόλοιπα τυριά θα τα βάλετε αργότερα).
Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό λαχανικών ή κότας, σκεπάζετε καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά οι μελιτζάνες και “σωθούν τα υγρά του. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο πασπαλίζετε το υπόλοιπο μείγμα τριμμένων τυριών και συνεχίζετε το ψήσιμο για 8-10 λ ακόμα ή μέχρι να λιώσει και ροδίσει η μοτσαρέλα.
[*] Αν οι μελιτζάνες έχουν μαύρα σπόρια τις αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20-30 λ για να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια θα τις ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και θα τις ταμπονάρετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.