ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα στο φούρνο

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα στο φούρνο

Ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο πιάτο με μελιτζάνες σε φέτες, σάλτσα ντομάτας πασπαλισμένες με παρμεζάνα στο φούρνο. Μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο καλοκαιρινό, και όχι μόνο, λαχανικό τη μελιτζάνα σε μια ακόμα εκδοχή μαγειρέματος που σίγουρα θα σας ικανοποιήσει με την υπέροχη γεύση της.

Υλικά συνταγής

3 μελιτζάνες φλάσκες, μακρόστενες λεπτές

3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας για πίτσα ή ζυμαρικά [*]

1 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Διαφήμιση

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε κάθετες φέτες 5 χιλιοστών και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ γεμάτο νερό με 1 κ.γ. αλάτι και τις αφήνετε για 15 λ προκειμένου να ξεπικρίσουν και μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας ανακατεύετε, την αφήνετε να πάρει 1 βράση και την αποσύρετε από τη φωτιά.

Σκουπίζετε το ίδιο μεγάλο τηγάνι με λίγο απορροφητικό χαρτί το ξαναβάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, τηγανίζετε τις φέτες μελιτζάνας σε δόσεις, προσθέτοντας όποτε απαιτείται λίγο ακόμα ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν και από τις 2 πλευρές. Τις αφαιρείτε με σπάτουλα από το τηγάνι και τις αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνετε στη σάλτσα ντομάτας τον επιπλέον ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε, ελέγχετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. Παίρνετε ένα μέτριο πυρέξ, το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνετε στη βάση του μια στρώση με φέτες μελιτζάνας.

Καλύπτετε τις μελιτζάνες με μια στρώση σάλτσα ντομάτας και από πάνω πασπαλίζετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα τελειώνοντας με σάλτσα ντομάτας και την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.

Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι να πάρει η παρμεζάνα ένα χρυσό χρώμα. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις σερβίρετε ζεστές με φρέσκο ψωμί και ένα ποτηράκι καλό κρασί.

[*] Εναλλακτικά, αντί για έτοιμη σάλτσα ντομάτας μπορείτε να φτιάξετε 1½ δόση σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (συνταγή εδώ), βάζοντας 1 σκελίδα σκόρδο επιπλέον στη σάλτσα και παραλείποντας το επιπλέον σκόρδο και τις επιπλέον 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό που αναφέρονται πιο πάνω στη συνταγή.

Επίσης στη περίπτωση που θα φτιάξετε δική σας σάλτσα ξεκινάτε με τη παρασκευή της και την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να σωθούν τα υγρά της.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#βαθμούς
#γεύση
#διαδικασία
#δόσεις
#δόση
#ελαιόλαδο
#θερμοκρασία
#κρασί
#μελιτζάνα
#μελιτζάνες
#νερό
#πιάτο
#σάλτσα
#σκόρδο
#στο φούρνο
#συνταγή
#Φτιάξετε
#ψωμί