Μια εύκολη συνταγή για ένα τέλειο ορεκτικό! Μελιτζάνες με πατάτες, ζαμπόν και μοτσαρέλα, πασπαλισμένες με σκόρδο, λάδι και θυμάρι στο φούρνο. Ένα πιάτο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη εμφάνισή του και τη τέλεια γεύση του.
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
4 μελιτζάνες μεγάλες τσακώνικες
200 γρ. μοτσαρέλα
2 πατάτες στο μέγεθος της μελιτζάνας
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
160 γρ. ζαμπόν
2-3 πρέζες θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. Καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες και τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. (είναι σημαντικό να κόψετε πολύ λεπτές τις φέτες για να εξασφαλιστεί η βέλτιστο ψήσιμο και να μαλακώσουν καλά). Αλατοπιπερώνετε τις φέτες μελιτζάνας και πατάτες ελαφρώς. Κόβετε σε κομμάτια το ζαμπόν και τη μοτσαρέλα. [*]
Λαδώνετε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι και τοποθετείτε όρθιες, εναλλάξ, φέτες μελιτζάνας, ζαμπόν, φέτες πατάτας, φέτες μοτσαρέλας. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε ελαιόλαδο (λίγο περισσότερο από 1/4 φλ.), αλατοπίπερο και το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και αρωματιστεί το λάδι. Περιχύνετε ή βουρτσίζετε με πινέλο το φαγητό και το πασπαλίζετε με θυμάρι.
Καλύπτετε το ταψάκι καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό για να να αναδειχτεί ο συνδυασμός γεύσεων.
[*] Προαιρετικά, μπορείτε να τηγανίσετε ελαφρώς τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο σε γκριλιέρα προκειμένου να μαλακώσουν πολύ καλά κατά το ψήσιμο και φυσικά να είναι πιο νόστιμες. Επίσης μπορείτε πρώτα να τις κόψετε σε φέτες να τις βουρτσίσετε με λάδι και να τις ψήσετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 20 λ. Μόλις μισο-κρυώσουν συνεχίζετε τη διαδικασία συναρμολόγησης όπως αυτή αναφέρεται στη συνταγή.
Επίσης μπορείτε να βράσετε για πολύ λίγο τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς (για να κόβονται φέτες και να “στέκονται” όρθιες. Τις στραγγίζετε και μόλις μισο-κρυώσουν τις κόβετε σε φέτες αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε τη διαδικασία συναρμολόγησης του φαγητού.