Η αλλαγή περιβάλλοντος και οι λίγες μέρες ξεκούρασης αξίζει να εξεταστούν ως πιθανές θεραπείες για την υγεία μας, καθώς οι διακοπές προάγουν μετρήσιμα την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σύμφωνα με (ακόμα μία) νέα μελέτη.
Πρόσφατα, μελέτη έδειξε ότι οι διακοπές αλλάζουν ακόμα και τα γονίδιά μας, επιδρώντας στον τρόπο έκφρασής τους και μειώνοντας το στρες μας και τα επίπεδα των πρωτεϊνών που συνδέονται με την άνοια και την κατάθλιψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας, και υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας κυτταρικές λειτουργίες σχετικές με την υγιή γήρανση.
Τώρα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Fulvio D’ Acquisto, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα στο BBC, πιστεύει ότι η “συνταγογράφηση διακοπών» θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μετά από νέα μελέτη.
Για να φτάσουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές προχώρησαν σε πείραμα με ποντίκια, τα οποία τοποθέτησαν σε ένα εμπλουτισμένο με παιχνίδια και ευκαιρίες για ευχάριστες δραστηριότητες περιβάλλον. Τα ποντίκια παρέμειναν στο ευχάριστο περιβάλλον για δύο εβδομάδες, ενώ πιο πριν έμεναν σε ένα συνηθισμένο κλουβί.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη
Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αλλαγές στις συνθήκες στέγασης ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό των ποντικιών. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια που έμεναν στο ευχάριστο περιβάλλον βρέθηκαν να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, έχοντας στα λευκά τους αιμοσφαίρια μεγαλύτερο αριθμό μορίων ικανών να καταπολεμήσουν μολύνσεις.
“Αυτό το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο, επειδή δεν δώσαμε στα ποντίκια οποιοδήποτε φάρμακο. Απλά αλλάξαμε τις συνθήκες της στέγασής τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι απλά τα βάλαμε σε ένα θέρετρο διακοπών για δύο εβδομάδες και τα αφήσαμε να απολαύσουν το νέο τους περιβάλλον”, δήλωσε ο καθηγητής D’ Acquisto.
Ο ίδιος ερευνητής, άλλωστε, σε άλλη μελέτη παρατήρησε ότι πολύ μικρές αλλαγές στις συνθήκες διανυκτέρευσης/ύπνου άρρωστων ποντικιών, όπως η αντικατάσταση των κουβερτών στις οποίες κοιμόντουσαν με άλλες καλύτερης ποιότητας, μείωνε τη διάρκεια της ασθένειάς τους στο μισό.
Τι ισχύει στην περίπτωση των ανθρώπων;
Ο τρόπος με τον οποίο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε επηρεάζει την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε αρρώστιες δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, πιστεύεται ότι στην αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού μπορεί να παίζουν ρόλο τόσο το μέρος όπου ζούμε, όσο και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ψυχολογική μας κατάσταση και η κοινωνική μας θέση.
Θα μπορούσαν οι διακοπές να είναι το μυστικό για ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό; Όλο και περισσότεροι λένε ναι.
Ο καθηγητής D’ Acquisto λέει πως οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ συναισθηματικής αντίδρασης και ανοσολογικής απόκρισης. Αν και ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτήν τη σύνδεση είναι ακόμα άγνωστος, μία θεωρία υποστηρίζει ότι το αυξημένο (θετικό) συναίσθημα βελτιώνει την επίδοση του μυελού των οστών και ως εκ τούτου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Για τον D’ Acquisto είναι ξεκάθαρο ότι αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας όπως εκείνες στις μελέτες του, μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για την υγεία μας, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που ισχύει για τα ποντίκια.
Ο καθηγητής παρατηρεί, πάντως, ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, προσθέτοντας ότι για κάποιον μπορεί να δουλεύει ευεργετικά μία αλλαγή περιβάλλοντος, ενώ για κάποιον άλλο η τακτική ακρόαση της αγαπημένης του μουσικής.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι όλοι μας θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.
Πηγή: www.pathfinder.gr