ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαρουλοντολμάδες σε κόκκινη σάλτσα

Μαρουλοντολμάδες σε κόκκινη σάλτσα

Μια συνταγή για ένα ελληνικό πατροπαράδοτο πιάτο. Μαρουλοντολμάδες γεμιστοί με κιμά και ρύζι σε κόκκινη σάλτσα. Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή με λάχανο και να απολαύσετε πεντανόστιμους, κοκκινιστούς, λαχανοντολμάδες.

Υλικά συνταγής

2 μεγάλα μαρούλια (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τα μεγάλα φύλλα)

500 γρ. μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό κιμάς

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι

1 σκελίδα σκόρδο, μαζί με το κρεμμύδι στο μούλτι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. πάπρικα

Διαφήμιση

1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα

1 μεγάλο κουτί (400 γρ). συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο + λίγα φύλλα για γαρνίρισμα

ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τα φύλλα μαρουλιού και τα βράζετε σε κοχλαστό νερό για 40-50 δευτερόλεπτα περίπου απλώς να “μαραθούν” ελαφρώς. Τα περιχύνετε στραγγίζετε αμέσως και τα περιχύνετε με κρύο νερό για να μη συνεχίσει ο βρασμός και μαλακώσουν πολύ και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν εντελώς.

Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο μπολ βάζετε το κιμά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη πάπρικα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα. Τα αφήνετε στην άκρη να ενωθούν οι γεύσεις μέχρι να κρυώσουν τα μαρουλόφυλλα.

Παίρνετε ένα ένα, τα μεγάλα φύλλα, τα τοποθετείτε σε επίπεδη επιφάνεια και κόβετε 4 εκ. περίπου από το άσπρο, σκληρό μέρος κάθε μαρουλιού. Βάζετε σε κάθε φύλλο 2-3 κ.σ. γέμιση, διπλώνετε τα πλαϊνά πάνω στη γέμιση και τυλίγετε σφιχτά, σε ρολό κλείνοντας μέσα την γέμιση. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα. [*]

Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Τοποθετείτε στο τηγάνι τους μαρουλοντολμάδες, με το τελείωμα του φύλου προς τη βάση του τηγανιού, τον ένα σφιχτά δίπλα στον άλλο και τους σοτάρετε για 2 λ. χωρίς να τους γυρίσετε και από την άλλη πλευρά.

Περιχύνετε τους ντολμάδες με το χυμό ντομάτας, 3/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό ή ζωμό λαχανικών και πασπαλίζετε με το βασιλικό. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 45 λ μέχρι να γίνει ο κιμάς και το ρύζι. Προσθέστε ζεστό νερό, κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν αυτό απαιτηθεί. Σερβίρετε γαρνίροντας με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#γεύσεις
#ελαιόλαδο
#ελληνικό
#θερμοκρασία
#κρεμμύδι
#κρύο
#μαϊντανό
#νερό
#πιάτο
#ρύζι
#σάλτσα
#σκόρδο
#στο τηγάνι
#συνταγή
#φρέσκα
#χοιρινό