Μια πεντανόστιμη, αφράτη, μυρωδάτη με αρωματικά μανταρίνια κλημεντίνες, ζουμερή μανταρινόπιτα σιροπιαστή. Μια συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό, αγαπημένο γλύκισμα που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
6 φύλλα κρούστας
200 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (ή μισό-μισό με ελαιόλαδο)
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 μανταρινιών + 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
λίγο βούτυρο για άλειμμα ταψιού
Για το σιρόπι
250 γρ. χυμό μανταρινιών
1 πορτοκαλιού το χυμό
300 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά, για τουλάχιστον 10 λ να φουσκώσει καλά το μείγμα και γίνει μια αφράτη, υπόλευκη, παχύρευστη κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φύλλα, και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λ να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού, κόβετε σε μικρά κομμάτια τα φύλλα, κατευθείαν μέσα στο χτυπημένο μείγμα ανακατεύοντας με πιρούνι μετά από κάθε προσθήκη να ενσωματώνονται. Αν τα φύλλα είναι κατεψυγμένα τα σπάτε με τα χέρια σας χωρίς να τα ξεπαγώσετε.
Βουτυρώνετε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ 20×30 εκ. ή αντίστοιχο στρογγυλό, και αδειάζετε μέσα το μείγμα της μανταρινόπιτας. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 40-45 λ περίπου. Αν “πάρει” γρήγορα χρόνο το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Πριν το βγάλετε από το φούρνο, για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, κάνετε τη δοκιμή βυθίζοντας στο γλυκό ένα ξύλινο καλαμάκι το οποίο θα πρέπει να βγει καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι δηλ. τους χυμούς μανταρινιών και πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και τα βράζετε για 5 λ. Μόλις κρυώσει καλά η μανταρινόπιτα τη κόβετε σε κομμάτια και με τη βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας τη σιροπιάζετε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι. Την αφήνετε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει και τη σερβίρετε.