Μια υπέροχη γαλλική συνταγή για τη τέλεια, λαχταριστή μανιταρόσουπα. Μια πανεύκολη και γρήγορη σούπα για τους λάτρεις των μανιταριών που θα σας εντυπωσιάσει.
Υλικά συνταγής
230 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες.
50 γρ. βούτυρο
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο ζωμού κότας
2 κούπες γάλα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές λευκό κρασί
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή ρηχή, πλατιά κατσαρολίτσα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια σε φέτες ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα. Σκεπάζετε το σκεύος σας και σιγοβράζετε τα μανιτάρια σας για 2-3 λ σε μέτρια θερμοκρασία.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί πλήρως και αμέσως μετά ρίχνετε το κύβο διαλυμένο σε 1 κούπα ζεστό νερό μαζί με το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο και σχετικά πηχτό μείγμα.
Προσθέτετε στη συνέχεια το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει, πάντα σε μέτρια φωτιά, για 10 λ περίπου με το καπάκι κλειστό.
Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά το κρόκο αυγού με τη κρέμα γάλακτος, τα προσθέτετε στη κατσαρόλα, ανακατεύετε για 1,5-2 λ (να ψηθεί ο κρόκος) και αποσύρετε τη σούπα σας από τη φωτιά. Τη σερβίρετε ζεστή γαρνιρισμένη προαιρετικά με ψιλοκομμένο άνηθο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.