Πίτες… ένα αγαπημένο φαγητό στη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που φτιάχνετε ανεξαιρέτως σε κάθε σπίτι για το οικογενειακό και όχι μόνο τραπέζι. Πίτες με σπιτικό φύλλο, με έτοιμο φύλλο με διαφορετική γέμιση με πολλές συνταγές διαφορετικές από τόπο σε τόπο αλλά όλες χορταστικές και πεντανόστιμες. Εδώ σας δίνουμε μια απλή, εύκολη και γρήγορη πίτα με βάση σφολιάτας, πέννες, τυριά και καπνιστό μπέικον που απογειώνει τη γεύση της. Απλά δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
1 πακέτο έτοιμης σφολιάτας
100 γρ. Flora Soft με βούτυρο
500 γρ. πέννες έτοιμες βρασμένες
160 γρ. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
160 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
500 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά
3 αυγά χτυπημένα
5 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε τις πέννες να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε και τις ξαναρίχνετε στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Παράλληλα, τρίβετε τα τυριά και ψιλοκόβετε το μπέικον και τη πιπεριά τα τοποθετείτε σε 3 χωριστά μπολάκια και τα αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ τα αυγά μαζί με το αλεύρι, τη παρμεζάνα και τη κρέμα γάλακτος. Τα αφήνετε και αυτά στην άκρη.
Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί με το βούτυρο και στρώνετε μέσα σε αυτό το φύλλο σφολιάτας, προσεκτικά, ώστε τα τοιχώματα του ταψιού να είναι καλυμμένα με τη σφολιάτα. Αν απαιτηθεί πριν στρώσετε τη σφολιάτα την “ανοίγετε” ελαφρώς με τη βοήθεια ενός πλάστη. Τρυπάτε με ένα πιρούνι τη σφολιάτα σε όλη της την επιφάνεια για να μη φουσκώνει στο ψήσιμο.
Σε μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο μπέικον και τη ψιλοκομμένη πιπεριά για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αποσύρετε από τη φωτιά.
Στη κατσαρόλα με τις βρασμένες πέννες προσθέτετε το σοταρισμένο μπέικον με τη πιπεριά, τα μισά τυριά, το μείγμα κρέμας γάλακτος από το μπλέντερ και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν ισομερώς.
Αδειάζετε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω στη στρωμένη στο ταψί σφολιάτα και τα απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζετε το μείγμα με τα υπόλοιπα τυριά και γυρίζετε περιμετρικά τη σφολιάτα που τυχόν περισσεύει προς τα μέσα.
Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ ή μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα τα τυριά και πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε για 10-15 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.