Μακαρόνια ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας όπως ταλιατέλες ή λαζανάκι ή φετουτσίνι με μανιτάρια και πεντανόστιμη σάλτσα μπολονέζ, πασπαλισμένα με μπόλικο πεκορίνο. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη, απλή και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο.
Υλικά συνταγής
Για τη σάλτσα μπολονέζ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, ή 800 γρ. ολόκληρες ντομάτες από κονσέρβα ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
150 ml νερό
2 μέτρια φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κοφτό κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
Για το ζυμαρικό
500 γρ. ζυμαρικό επιλογής σας όπως μακαρόνια ή χυλοπίτες ή φετουτσίνι
80 ml ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα, κομμένα στα 4 (ή σε πιο λεπτές φέτες)
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνο το πράσινο μέρος του ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
140 γρ. πεκορίνο τριμμένο, στο ψιλό ή χοντρό του τρίφτη σύμφωνα με την επιλογή σας
Εκτέλεση συνταγής
Για τη σάλτσα μπολονέζ: Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κιμά και αλατοπίπερο και τον σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα, λίγο αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και μόλις βγάλει το άρωμά του προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το νερό και τα φύλλα δάφνης.
Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα σας, ανακατεύοντας τακτικά για 2 ώρες. Μετά ρίχνετε τη ρίγανη ή το θυμάρι, μαγειρεύετε για ακόμη 5 λ και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Για το ζυμαρικό: Βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν είναι έτοιμα, κρατάτε 100 ml από το νερό που τα βράσετε. Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Βάζετε σε μέτρια φωτιά την άδεια κατσαρόλα που τα βράσατε, ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ένα έντονο σκούρο χρώμα. Τα αλατίζετε, προσθέτετε την έτοιμη σάλτσα κιμά και το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε καλά.
Τα σιγοβράζετε για λίγα λεπτά και προσθέτετε το ζυμαρικό σας μαζί με το βασιλικό ή μαϊντανό και προαιρετικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύετε και τα σερβίρετε κατευθείαν ζεστά πασπαλισμένα με το πεκορίνο ή τα μεταφέρετε σε σκεύος, τα πασπαλίζετε με το πεκορίνο για τα βάζετε στο γκρίλ για 2 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Καλή σας όρεξη.
Σημείωση: Αν δεν έχετε πολύ χρόνο να ετοιμάσετε το πιάτο σας, μπορείτε το κιμά να τον μαγειρέψετε στη χύτρα ή τη κατσαρόλα σε υψηλότερη θερμοκρασία για να ψηθεί πολύ νωρίτερα. Όμως σας συνιστούμε ανεπιφύλαχτα να σιγομαγειρέψετε το κιμά σας για τις 2 ώρες που σας προτείνουμε στη minimum θερμοκρασία. Το σιγοβράσιμο πάντα δίνει στο κρέας μια απαράμιλλη γεύση που δεν συγκρίνεται με αυτή του γρήγορου μαγειρέματος.