ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με κιμά και μελιτζάνες καλυμμένα με μπεσαμέλ

Μακαρόνια με κιμά και μελιτζάνες καλυμμένα με μπεσαμέλ

Μακαρόνια με κιμά και μελιτζάνες, καλυμμένα με ελαφριά μπεσαμέλ στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) που μετατρέπει ένα απλό αγαπημένο σε όλους φαγητό τα μακαρόνια με κιμά σε ένα ξεχωριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

Για το κιμά:

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους 1½-2 εκ. περίπου

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 γεμάτο κ.γ. μπαχαρικά ανάμικτα σε σκόνη (κανέλα, γαρίφαλο, κύμινο, πάπρικα)

2 κουτιά (400 γρ. το ένα) ντοματάκια κονκασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι πιπέρι

Για τα μακαρόνια:

Διαφήμιση

300 γρ. σπαγγέτι

120 γρ. τυρί φέτα ψιλο-θρυμματισμένη

αλάτι, λίγο ελαιόλαδο για λάδωμα ταψιού

Για τη μπεσαμέλ:

1 δόση μπεσαμέλ βλέπε συνταγή εδώ

5-6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους μελιτζάνας για 4 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές και μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσει. Τέλος ρίχνετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε για άλλο 1 λ περίπου ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Μεταφέρετε το μείγμα του τηγανιού σε ένα μπολ.

Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, σπάζοντάς τον συγχρόνως σε μικρά γρομπαλάκια, για 6-8 λ ή μέχρι να ψηθεί καλά και αλλάξει χρώμα.

Ξαναρίχνετε στο τηγάνι με το κιμά το μείγμα μελιτζάνας από το μπολ, προσθέτετε τα μπαχαρικά, το μοσχοκάριδο, τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ. νερό και ανακατεύετε καλά. Μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το κιμά σας, ανακατεύοντας περιστασιακά για 15 λ περίπου ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και μείνει η σάλτσα κιμά με το λαδάκι της.

Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ έχετε βράζετε, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, τα μακαρόνια σας 1-2 λ λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο βρασίματος στη συσκευασία, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Τα στραγγίζετε, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε, προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα και το μείγμα κιμά και τα ανακατεύετε καλά.

Για τη μπεσαμέλ: Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε στην άκρη, ανακατεύοντάς τη περιστασιακά για να μη κάνει κρούστα, μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Για τη συναρμολόγηση: Μεταφέρετε από τη κατσαρόλα το μείγμα μακαρόνια-κιμά σε ένα λαδωμένο ταψί με 6 εκ. βάθος και διάμετρο βάσης 22×32 εκ. περίπου και τα στρώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω απλώνετε ισομερώς τη μπεσαμέλ, τη πασπαλίζετε με τη παρμεζάνα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 30 λ περίπου ή μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα χρυσορόδινο χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 15 λ να σταθεί και μετά το σερβίρετε.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αέρα
#αλάτι
#βαθμούς
#δόση
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#κανέλα
#κρεμμύδι
#μακαρόνια
#μελιτζάνα
#μελιτζάνες
#νερό
#Οδηγίες
#πιάτο
#σάλτσα
#σκόρδο
#σπαγγέτι
#στο τηγάνι
#στο φούρνο