Λουκουμάδες παραδοσιακοί!!! Οι λουκουμάδες είναι ένα παγκόσμιο γλύκισμα μιας και οι περισσότερες κουζίνες ανά το κόσμο έχουν να παρουσιάσουν ένα γλύκισμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που τηγανίζετε σε λάδι και σερβίρετε περιχυμένη με διαφορετικά σιρόπια ή σοκολάτα λιωμένη ή πασπαλισμένη με ξηρούς καρπούς, αρωματικά και μπαχαρικά. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και ταπεινή, παραδοσιακή ελληνική συνταγή για κλασικούς λουκουμάδες περιχυμένους με μοσχοβολιστό ανθόμελο ή σιρόπι με ανθόμελο, πασπαλισμένο με καρύδια και μπόλικη κανελίτσα που απογειώνει τη γεύση του.
Υλικά συνταγής
Για τους λουκουμάδες
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1⅔ φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
50 γρ. νωπή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι
1 φλ. τσαγιού νερό
Για το τηγάνισμα
σπορέλαιο καλής ποιότητας
Για το σερβίρισμα
κανέλα σε σκόνη
καρυδόψιχα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Για τους λουκουμάδες: Διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στο κάδο του μίξερ. Προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάτε όλα μαζί, στη δυνατή ταχύτητα, για περίπου 2 λ ή μέχρι να πετύχετε ένα λείο χυλό. Αν χρειαστεί προσθέστε 1-2 κ.σ. αλεύρι.
Μεταφέρετε το κάδο του μίξερ με το μείγμα σε ζεστό σημείο της κουζίνας σας, σκεπασμένο με πετσέτα, και το αφήνετε για τουλάχιστον 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φούσκες στην επιφάνειά του. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή διαρκώς, μέχρι να διαλυθούν καλά η ζάχαρη και το μέλι. Σιγοβράζετε το σιρόπι για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνετε καλά μπόλικο σπορέλαιο σε βαθιά κατσαρολίτσα ή φρυτέζα. Με 1 κ.σ. παίρνετε μικρές ποσότητες μείγματος σαν μπαλάκια και τα ρίχνετε στο ζεστό λάδι. Με μια τρυπητή κουτάλα πιέζετε ελαφρώς τα μπαλάκια ώστε να είναι καλυμμένα με το λάδι και τα τηγανίζετε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Για το σερβίρισμα: Βγάζετε τους λουκουμάδες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τους μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρετε ζεστούς όλους μαζί σε πιατέλα ή σε ατομικές μερίδες περιχυμένους με το σιρόπι και πασπαλισμένους με τη κανέλα και (προαιρετικά) με χοντροκομμένη καρυδόψιχα.