Λατρεία !!! Αφράτοι τραγανοί τέλειοι !!!
Κομμάτια: 30-40
Υλικά
500 γρ. αλεύρι, κατά προτίμηση “σκληρό»
500 γρ. νερό χλιαρό (όχι καυτό!)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
20 γρ. μαγιά νωπή
μέλι για το μέλωμα
λάδι για το τηγάνισμα
καρύδια ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
κανέλα για το πασπάλισμα
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τον χυλό και με δυο κουτάλια φτιάχνουμε λουκουμάδες και τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι (δηλαδή με το ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το χυλό και με το άλλο τον σπρώχνουμε να πέσει στο λάδι). Άλλος τρόπος είναι παίρνουμε με ένα κουτάλι σούπας χυλό τον βάζουμε στην ανοικτή παλάμη την κλείνουμε σαν γροθιά και πάλι με το κουτάλι παίρνουμε αυτό το μείγμα που θα βγει από πάνω από τον αντίχειρα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι –πιστεύω να το καταλάβατε όπως σας το είπα — το κουτάλι κάθε φορά θα το βουτάμε σε ένα ποτήρι με νερό που θα έχουμε κοντά .Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες λίγους-λίγους ανακατεύοντας τους με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε με την κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Τους σερβίρουμε περιχυμένους με μέλι και πασπαλισμένους με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια ή σουσάμι κι αν είναι καλοκαιράκι βάζουμε και παγωτάκι δίπλα !! Φτιάξτε τους κι απολαύστε !!!
Tip
Αν θέλουμε να τους σερβίρουμε ως αλμυρό κέρασμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό μπαχαρικά και ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας π.χ. ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, πιπέρι κ.ά. Στο σερβίρισμα τους πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Την συνταγή την έφτιαξα από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ