Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στον άνθρωπο και είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία όλου του οργανισμού.
Ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη λειτουργία των βασικών οργάνων του σώματος.
Ο θυρεοειδής ρυθμίζει επίσης την παραγωγή, χρήση και αποθήκευση ενέργειας σε όλο το σώμα (διαδικασίες που είναι γνωστές σαν μεταβολισμός).
Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν πάρα πολλές πλευρές της ζωής.
Δείτε 13 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον θυρεοειδή.
Είναι πολύ σημαντικός: Ο θυρεοειδής ελέγχει άμεσα ή έμμεσα σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Οι ορμόνες που παράγει είναι απαραίτητες για όλα τα κύτταρα, γι’ αυτό πρέπει να είναι υγιής ώστε να παρέχει στο σώμα την ποσότητα των ορμονών που χρειάζεται.
Τα προβλήματα του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη συνολική υγεία: Η θυρεοειδίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Οι πιο σοβαρές είναι ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί), ο υπερθυρεοειδισμός (όταν λειτουργεί πάνω από το φυσιολογικό), η Hashimoto (αυτοάνοση διαταραχή που προσβάλλει τον θυρεοειδή προκαλώντας υποθυρεοειδισμό) και η νόσος του Graves (αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό). Υπάρχουν επίσης τέσσερις τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς: ο θηλώδης, η θηλακιώδης, το μυελοειδές και το αναπλαστικό καρκίνωμα.
Δεν αρκούν οι αιματολογικές εξετάσεις: Τα προβλήματα του θυρεοειδούς συνήθως εντοπίζονται με αιματολογικές εξετάσεις. Ακόμη όμως και αν οι τιμές κινούνται εντός των φυσιολογικών ορίων, αυτό δεν σημαίνει ότι ο θυρεοειδής λειτουργεί κανονικά. Οι περισσότεροι γιατροί ελέγχουν 1-2 δείκτες, όταν πρέπει να ελέγχουν 7-9.
Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα θυρεοειδούς για τη διάγνωση κάποιου προβλήματος.
Η ηλικία δεν παίζει ρόλο: Ένας κοινός μύθος για την υγεία του θυρεοειδούς είναι ότι αφορά κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα θυρεοειδούς στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περιεμμηνόπαυση.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν: Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό, προκαλείται άγχος, τρέμουλο, αϋπνία, έντονες συσπάσεις του εντέρου, απώλεια βάρους παρά την αύξηση της όρεξης, αυξημένο αίσθημα θερμότητας και υπερβολική εφίδρωση και ακανόνιστες περίοδοι.
Υποθυρεοειδισμός και κούραση: Στον υποθυρεοειδισμό αντίθετα, όλες οι λειτουργίες επιβραδύνονται και το άτομο νιώθει κούραση και υπνηλία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια μαλλιών, τα εύθραυστα νύχια, το αίσθημα κρύου, η κατάθλιψη, ο αργός καρδιακός ρυθμός και η βραδύτητα σκέψης.
Αλλοιώνεται η ποιότητα ζωής: Αν τα προβλήματα του θυρεοειδούς αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Ακόμη και στην πιο ήπια εκδοχή τους όμως, επηρεάζουν την καθημερινότητα. Ειδικά όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, το άτομο δεν έχει ενέργεια και αδυνατεί να βρεθεί σε πνευματική εγρήγορση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν επίσης προβλήματα γονιμότητας.
Το κλειδί είναι η ισορροπία: Όταν γίνεται διάγνωση του προβλήματος, ο γιατρός συστήνει φάρμακα που προάγουν την ισορροπία των ορμονών. Παράλληλα, είναι σημαντικό ο πάσχων να προσέχει τη διατροφή του, να αποφεύγει επικίνδυνα τοξικά στο σπίτι, καθώς και καλλυντικά που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.
Είστε ό,τι τρώτε: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, η οποία ευθύνεται για προβλήματα του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς. Το 97% των θυρεοειδικών προβλημάτων έχουν αυτοάνοση φύση. Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερο, γι’ αυτό και η υποστήριξή του μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη και για τη φυσιολογική λειτουργία και του θυρεοειδούς.
Το απαραίτητο σελήνιο: Το σελήνιο είναι πολύ σημαντικό για τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι το όργανο με τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου ανά γραμμάριο ιστού. Αυτό το μικροθρεπτικό στοιχείο συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών και υποστηρίζει τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Οι κύριες πηγές σεληνίου είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.
Οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του θυρεοειδούς: Από το 1975 έχει τριπλασιαστεί η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης, προτείνουν λιγότερο επιθετικές θεραπείες, όπως η αφαίρεση όλου του αδένα. Όταν υπάρχει μικρός όγκος, συνήθως τίθεται υπό παρακολούθηση και μόνο αν διαπιστωθεί ότι μεγαλώνει, οι ειδικοί αποφασίζουν αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Σημαντική αύξηση των περιστατικών: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος στις ΗΠΑ. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο θηλώδης καρκίνος.
Δεν είναι πάντα απαραίτητος ο υπέρηχος: Η επιστήμη διαθέτει πλέον αξιόπιστους τρόπους διάγνωσης.
Ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει μικρά οζίδια. Για να αντιμετωπιστούν, ίσως χρειαστεί να γίνει και βιοψία. Οι υπηρεσίες Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , συστήνουν να μην γίνεται έλεγχος για τα οζίδια του θυρεοειδούς εάν δεν υπάρχουν γνωστά προβλήματα θυρεοειδούς και οι ενήλικες δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Οι όζοι θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί στον γενικό πληθυσμό (μία στις τρεις γυναίκες φέρουν τουλάχιστον ένα οζίδιο στο θυρεοειδή τους). Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι όζοι είναι καλοήθεις και αβλαβείς, ενώ το ποσοστό κακοηθείας είναι περίπου 5%.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.rd.com