Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι. Ένα φαγητό, εξαιρετική νοστιμιάς, για τις μέρες της νηστείας ή για το Κυριακάτικο τραπέζι σας. Μια συνταγή (βασική ιδέα από εδώ) που σίγουρα είναι μπελαλίδικη και απαιτεί αρκετή ώρα από το χρόνο σας, αλλά και που σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υλικά συνταγής
Για το λάχανο:
1 μεγάλο, άσπρο, γερό λάχανο
αλάτι πιπέρι
1 λεμονιού ο χυμός
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ. φρέσκα, άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/2 φλ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρια
1/2 φλ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια τους)
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
5 κ.σ. φύλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
αλάτι πιπέρι
150 ml ζωμό λαχανικών
Για τη σάλτσα σερβιρίσματος:
1 κ.σ. κορν φλάουερ
1/3 φλ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 λεμονιού το χυμό και το ξύσμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το λάχανο: Βράζετε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνετε το λάχανο και το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει τόσο, ώστε να μπορείτε να το πιάσετε. Χωρίζετε προσεκτικά ένα ένα τα φύλλα του, προσέχοντας να μη τα σχίσετε. Με ένα μαχαιράκι κόβετε τα κοτσάνια τους και τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, ξερό και φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για άλλα 2 λ, μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά.
Για τους ντολμάδες: Απλώνετε ένα ένα τα φύλλα, καλά στραγγισμένα, πάνω σε ξύλο κοπής ή πιατέλα. Βάζετε στο κέντρο του 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μείγμα γέμισης και το τυλίγετε σε ντολμαδάκι, ρολάροντας πρώτα προς τα εμπρός και στη συνέχεια φέρνοντας προς το κέντρο τα τα πλαϊνά άκρα του φύλλου για να σφραγιστεί η γέμιση. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη τα μικρά ή σχισμένα φύλλα.
Παίρνετε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε από πάνω τα μικρά φύλλα λάχανου που περίσσεψαν και τα τυχόν σχισμένα φύλλα που δεν μπορέσατε να τα τυλίξετε. Πάνω από τα φύλλα στρώνετε τους ντολμάδες, κολλητά τον έναν στον άλλο, σε δύο στρώσεις, με την άκρη τυλίγματός τους προς τα κάτω.
Τους περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ζωμό λαχανικών. Προσθέτετε και νερό από αυτό που βράσατε το λάχανο, τόσο ώστε να καλυφθούν κατά 2-3 δάχτυλα οι ντολμάδες. Πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο, σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τους ντολμάδες σας, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 45-50 λ.
Για τη σάλτσα σερβιρίσματος: Βγάζετε τους ντολμάδες από τη κατσαρόλα και τους τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα, φροντίζοντας να τους αφήνετε για λίγο πάνω από τη κατσαρόλα να στραγγίξουν τους ζωμούς τους.
Σουρώνετε το ζουμί της κατσαρόλας και το μεταφέρετε σε άλλη, μικρή κατσαρολίτσα. Προσθέτετε το κορν φλάουερ, τον άνηθο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λ ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Περιχύνετε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα, πασπαλίζετε με φρέσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Αντί για τη σάλτσα λεμονιού μπορείτε να τα σερβίρετε με μια σάλτσα ντομάτας. Εξ ίσου εξαιρετικής γεύσης που σίγουρα θα απολαύσετε. Δείτε σάλτσα ντομάτας με βασιλικό εδώ.