Ένα πεντανόστιμο, αρωματικό κριθαρότο με τεσσάρων ειδών μανιτάρια. Το απόλυτο πιάτο για τους λάτρεις των μανιταριών και όχι μόνο. Μια συνταγή για το τέλειο ορεκτικό η συνοδευτικό στο οικογενειακό αλλά και το επίσημο τραπέζι με τους καλεσμένους σας.
Υλικά συνταγής
150 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
150 γρ. πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες
150 γρ. πλευρώτους, κομμένα σε κομμάτια
50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένα
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. μανεστράκι
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλ. τσαγιού κρασί λευκό
1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (αν νηστεύετε προσθέστε φυτική κρέμα γάλακτος ή παραλείψτε τη)
1 κ.σ. λάδι τρούφας (προαιρετικά) [*]
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινα φύλλα), ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ βάζετε 1 φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό λαχανικών και ρίχνετε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι να μουλιάσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κόβετε όλα τα υπόλοιπα μανιτάρια σας.
Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια (εκτός από τα πορτσίνι), σε υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά.
Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το μανεστράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Το “σβήνετε” με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε 2 κουτάλες ζεστό ζωμό.
Αλατοπιπερώνετε το μανεστράκι και το αφήνετε να βράσει και όταν απορροφήσει όλο το ζωμό ρίχνετε άλλες 2 κουτάλες ζωμό. Όταν το μανεστράκι “πιεί” και αυτό το ζωμό, προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το ζωμό που μουλιάζουν και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Δοκιμάζετε αν το μανεστράκι είναι έτοιμο (αλ τέντε) και αν χρειάζεται άλλο αλατοπίπερο. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το λάδι τρούφας (προαιρετικά), ανακατεύετε καλά και σερβίρετε πασπαλίζοντας το κριθαρότο σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμυδάκι. Πασπαλίστε το και με λίγη παρμεζάνα αν είναι της αρεσκείας σας.
[*] Το λάδι τρούφας είναι προαιρετικό. Σας συστήνουμε όμως να το χρησιμοποιήσετε διότι προσδίδει εξαιρετικό άρωμα, τέλεια γεύση και έναν υπέροχο δίνει τον elegant τόνο στο φαγητό.