Πεντανόστιμο κοτόπουλο με μελωμένες πατατούλες, τριμμένη φρέσκια ντομάτες και πιπεριές στη γάστρα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα υγιεινό πιάτο με εξαιρετική γεύση για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο 1300 γρ. περίπου κομμένα σε 8-10 κομμάτια
1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.)
6-7 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες
4 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες κομμένες σε μέτριες ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
1/3 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
2 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
1 κύβο κότας διαλυμένος σε 1/2 φλ. τσαγιού καυτό νερό
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου και το βάζετε σε μια γάστρα. Αλατοπιπερώνετε και τις ροδέλες πατάτας και τις στρώνετε μέσα στη γάστρα γύρω από το κοτόπουλο.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε τη τριμμένη ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το ζωμό κότας και το ελαιόλαδο, τα ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες φροντίζοντας να καλυφτούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν το κοτόπουλο και οι πατάτες. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λ ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να “δέσει» η σάλτσα.