Ένα υπέροχος κορμός παγωτό κασάτο με παγωτό 3 γεύσεων, με κόκκινα και πράσινα κερασάκια γλασέ και καβουρδισμένα αμύγδαλα, με μια υπέροχη γεύση απ” τα παλιά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα χειμώνα καλοκαίρι. Μια πολύ εύκολη και απλή συνταγή (από εδώ), για να απολαύστε αυτό το τραγουδισμένο παγωτό Cassata ως το τέλειο επιδόρπιο αλλά και σε κάθε περίσταση με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Υλικά συνταγής
4-6 μπισκότα σαβαγιάρ (savoiardi)
1 συσκευασία, 2 λίτρα, παγωτό με 3 γεύσεις βανίλια, σοκολάτα, φράουλα (Variete ή άλλο επιλογής σας)
8 κερασάκια γλασέ κόκκινα κομμένα στα 2 ή στα 3
8 κερασάκια γλασέ πράσινα κομμένα στα 2 ή στα 3
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα ελαφρώς στο φούρνο ή σε τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία, χοντροκομμένα
150 γρ. μαύρη σοκολάτα τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη ή τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση συνταγής
Μεταφέρετε σε ένα μπολ το παγωτό βανίλια και το αφήνετε στην άκρη να μαλακώσει ελαφρώς για να το χειριστείτε εύκολα. Το υπόλοιπο παγωτό με τη σοκολάτα και τη φράουλα το ξαναβάζετε στη κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
Παίρνετε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 21×10 εκ. ή 25×12 εκ. περίπου και τη στρώνετε, στη βάση και τα τοιχώματά της με πλαστική μεμβράνη, η οποία φροντίζετε να εξέχει περιμετρικά πάνω από τα τοιχώματα και να ξεφορμάρετε εύκολα το παγωτό σας.
Στη βάση της φόρμας στρώνετε τα μπισκότα σαβαγιάρ, κόβοντας, αν απαιτείται, κάποια από τα σαβαγιάρ για να καλύψετε πλήρως τη βάση, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας σας.
Μόλις ξεπαγώσει ελαφρώς το παγωτό βανίλιας προσθέτετε τα πράσινα και τα κόκκινα κερασάκια γλασέ και ανακατεύετε να αναμιχθούν ισομερώς. Απλώνετε σε μια στρώση το παγωτό βανίλιας με τα κερασάκια, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στη κατάψυξη για 30 λ περίπου ή μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί.
Εν τω μεταξύ έχετε μεταφέρει το παγωτό σοκολάτας μόνο από τη κατάψυξη σε ένα μπολ και το αφήνετε και αυτό να μαλακώσει ελαφρώς για να μπορέσετε να το χειριστείτε. Το παγωτό φράουλας το αφήνετε στη κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
Μόλις μαλακώσει το παγωτό σοκολάτας, προσθέτετε στο μπολ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα 2/3 της τριμμένης σοκολάτας και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν ισομερώς. Στη συνέχεια το απλώνετε σε μια στρώση, πάνω από το παγωμένο πλέον παγωτό βανίλιας. Ισιώνετε την επιφάνειά του και το ξαναβάζετε στη κατάψυξη για 30 λ περίπου ή μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί καλά και η σοκολατένια στρώση.
Ξεπαγώνετε ελαφρώς και το παγωτό φράουλας, το ανακατεύετε να αφρατέψει και το στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τη σοκολατένια στρώση παγωτού. Το καλύπτετε με τη πλαστική μεμβράνη και τα βάζετε πάλι στη κατάψυξη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί πλήρως.
Πριν το σερβίρετε, το βγάζετε από τη κατάψυξη, το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρείτε το πλαστικό περίβλημα. Το πασπαλίζετε στην επιφάνειά του με την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε.
Tip: Για να ξεφορμάρετε ευκολότερα το παγωτό σας βυθίστε τη φόρμα, αμέσως μόλις τη βγάλετε από τη κατάψυξη, για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.