Μια πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με δύο ειδών τυριά με λιαστή ντομάτα και μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση της. Μια απλή και εύκολη συνταγή για μια πίτα στην οποία ένα ταπεινό λαχανικό, το κολοκυθάκι με τα υλικά που το συμπληρώνουν την αναδεικνύουν σε μια εξαιρετικής γεύσης πίτα που σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
Για τη πίτα
400 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1½ φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
2 αυγά, χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες και κομμένες σε κομματάκια
150 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή μισό βούτυρο + μισό ελαιόλαδο)
1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
Για τη κρούστα επιφάνειας
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
¾ φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτά, μικρά στικς
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
Για τη πίτα: Πλένετε, καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα αφήνετε για τουλάχιστον 30 λ να στραγγίξουν τα υγρά τους. Μετά τα στύβετε καλά με τα χέρια σας και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε στο μπολ τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τη φέτα, τη γραβιέρα, το καλαμποκάλευρο, τα αυγά, το βούτυρο, το δυόσμο, τις λιαστές ντομάτες και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά ισομερώς.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα καλά λαδωμένο στρογγυλό ταψί 30 εκ. (ή ορθογώνιος αντίστοιχης χωριτικότητας), το απλώνετε ομοιόμορφα και ισιώνετε την επιφάνειά του. Εν τω μεταξύ έχετε ανάψει το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς.
Για τη κρούστα επικάλυψης: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γάλα και τη πάπρικα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Περιχύνετε το υγρό μείγμα πάνω σε όλη την επιφάνεια της πίτας και από πάνω πασπαλίζετε τη ψιλοκομμένη πιπεριά και μετά τη τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να πάρει η κρούστα της ένα χρυσο-καφέ χρώμα. Την ξεφουρνίζετε, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.