Νόστιμη, πλούσια σε γεύση, σχετικά εύκολη στην παρασκευή της αλμυρή τάρτα με μανιτάρια και τυρί.
Υλικά συνταγής για την ζύμη:
Αλεύρι: 1 κούπα (για όλες τις χρήσεις)
Σκόνη μουστάρδα: 1/4 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Κρύο βούτυρο: 85 γρ. κομμένο κύβους
Τριμμένη παρμεζάνα: 1/4 κούπας (30 γρ. περίπου)
Κρύο νερό: 3 – 4 κουταλιές σούπας
Υλικά συνταγής για τη γέμιση:
Βούτυρο: 2 κουταλιές σούπας (28 γρ.)
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Κομμένα φέτες μανιτάρια: 250 γρ.
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 1 – 2 σκελίδες
Ξερό θυμάρι: 1 κουταλάκι τσαγιού
Βούτυρο: 2 κουταλιές σούπας (28 γρ.)
Αλάτι: 1 – 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Πιπέρι: όσο σας αρέσει
Αυγά: 5 μεγάλα
Γάλα: 1/2 κούπα
Τριμμένο ημίσκληρο τυρί: 1 κούπα (120 γρ. περίπου – κασέρι ή γκούντα, τσένταρ, ένταμ κτλ)
Οδηγίες:
1. Για να κάνετε τη ζύμη, ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη μουστάρδα και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο μικρούς κύβους και τρίβετε το μείγμα ώσπου να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτετε την παρμεζάνα και το νερό και ζυμώνετε λίγο, να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. Την πατάτε να ανοίξει σε δίσκο και την τυλίγετε με μεμβράνη. Την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Για να κάνετε την γέμιση, λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι (5 λεπτά περίπου).
3. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους (10 λεπτά περίπου). Προσθέτε τότε το σκόρδο, το θυμάρι, 1/2 κουταλάκι από το αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε κατά μέρος.
4. Προσθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα 24 εκ. περίπου.
5. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε σε δίσκο, τόσο μεγάλο ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
6. Καλύπτετε την ταρτιέρα με την ζύμη. Ανακατεύετε το τριμμένο τυρί με τα μανιτάρια και τα απλώνετε πάνω από τη ζύμη. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και με αλάτι και περιχύνετε τα μανιτάρια.
7. Ψήνετε την κις στον προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά. Βγάζετε και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριντην κόψετε. Σερβίρεται ζεστή.
Από την Luise–