Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.Μια εύκολη συνταγή με τη σφραγίδα του Ν. Τσελεμεντέ, για ένα υπέροχο γιορτινό κέικ, πλούσιο σε γεύση και άρωμα για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για να συνοδεύσετε τα αφεψήματά σας όλες τις κρύες Χριστουγεννιάτικες ημέρες. Καλά Χριστούγεννα !!!
Υλικά συνταγής
2½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 καψουλίτσες βανίλιας
3 γεμάτες κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. σόδα
3/4 φλ τσαγιού σταφίδες μαύρες
3/4 φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλ. τσαγιού φρουί γλασέ κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 φλ. τσαγιού μαργαρίνη
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά
1 φλ τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομένη
3/4 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα χονδροκομένη
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Βάζετε τις σταφίδες σε μπολ και τις μουλιάζετε σε λίγο κονιάκ.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το χτυπάτε στη μεγάλη ταχύτητα για 5 λ περίπου μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνετε σταδιακά ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την ένταση του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα και το κονιάκ.
Προσθέτετε τη καρυδόψιχα και την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες στραγγισμένες και τα φρουί γλασέ. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί στην αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν με το μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να μισοκρυώσει το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.