Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο, νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ που σίγουρα θα απολαύσετε τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
600 ml νερό
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
90 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ή μισό μισό με καλό σπορέλαιο)
65 γρ. κακάο σε σκόνη
1 κ.γ. ξύδι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 καψουλίτσα σκόνη βανίλιας
100 γρ. φουντούκια θρυμματισμένα στο μούλτι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε καλά, μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
Λιώνετε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε το νερό, το αλεύρι, το λάδι, το κακάο, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να έχετε ένα αφράτο και λείο μείγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα και τα θρυμματισμένα φουντούκια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 45 λ ή μέχρι να φουσκώσει καλά. Τρυπάτε το μείγμα με ξυλάκι από σουβλάκι και αν βγει καθαρό, βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε για 5 λ μέσα στη φόρμα να “σταθεί”. Μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και μόλις κρυώσει καλά το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Μπορείτε να το βάλετε σε δύο μικρές μακρόστενες φόρμες για κέικ. Σε αυτή τη περίπτωση θα τα ψήσετε για 35 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή.