Λαχταριστό κέικ σοκολάτας, με αφράτη κρέμα γαρνιρισμένο με φρέσκες φράουλες. Για το καφέ, για το γάλα, για την οικογένεια, τους καλεσμένους μας, όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Μια συνταγή του Στ. Παρλιάρου για ένα υπέροχο, ξεχριστό κέικ που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο
60 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
90 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. φρέσκες φράουλες κομμένες σε φέτες
Για τη κρέμα βουτύρου:
4 ασπράδια αυγών
130 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για τη συναρμολόγηση
240 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αγελάδος) κρύο κομμένο σε κομμάτια
μερικές σταγόνες από κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Παίρνετε τρία τσέρκια διαμέτρου 18 εκ. και δημιουργείτε σε καθένα από αυτά έναν πάτο από αλουμινόχαρτο [για να το στερεώσετε, γυρνάτε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από το τσέρκι και τις τσαλακώνετε χαμηλά]. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινένιες φόρμες μιας χρήσης που βρίσκετε στο σουπερμάρκετ.
Για το κέικ: Κόβετε σε κομματάκια το βούτυρο και τη κουβερτούρα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί σε μεγάλο μπολ. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Χτυπάτε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη και τα ενσωματώνετε ανακατεύοντας καλά, στο μείγμα σοκολάτας.
Τέλος προσθέτετε και το αλεύρι το ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί πλήρως και ρίχνετε το μείγμα ισομερώς στα τρία ταψάκια ή τις φόρμες και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λ. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν καλά πριν τα ξεφορμάρετε.
Για τη κρέμα: Βάζετε σε μεταλλικό μπολ τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Τα τοποθετείτε σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με σύρμα έως ότου να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα ασπρίσει ελαφρώς. Μεταφέρετε το μείγμα στο κάδο του μίξερ προσθέτετε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάτε με το μίξερ έως ότου σφίξει η μαρέγκα και αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία της.
Ρίχνετε λίγο λίγο το βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα ώσπου να γίνει μια λεία κρέμα, την οποία βάζουμε για 30 περίπου λεπτά στο ψυγείο να σφίξει για να τη δουλέψετε καλύτερα.
Για τη συναρμολόγηση: Σε μια πιατέλα τοποθετείτε το ένα κέικ, απλώνετε από πάνω το 1/3 της κρέμας βουτύρου και σκορπάτε μερικές φράουλες. Προσθέτοντας το δεύτερο κέικ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Τελειώνετε με το τρίτο κέικ και καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα βουτύρου. Γαρνίρετε με τις υπόλοιπες φράουλες και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.