Ένα πανεύκολο, γρήγορο, αφράτο και πεντανόστιμο σοκολατένιο κέικ, καλυμμένο με τέλεια γκανάς σοκολάτας. Μια απλή, πολλή εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για ένα κέικ που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας για την υπέροχη γεύση του και για την ευκολία της παρασκευής του.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ σοκολάτας:
3/4 φλ. τσαγιού βραστό νερό
60 γρ. κουβερτούρα, 53% κακάο, κομμένη σε κομματάκια
30 γρ. (2 κ.σ.) βούτυρο + επιπελέον για άλειμμα ταψιού
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιού ξινόγαλα/Αριάνι (ή γάλα πλήρες χτυπημένο με 4-5 σταγόνες λεμόνι)
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για αλεύρωμα ταψιού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γκανάς σοκολάτας:
1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 10% λιπαρά
85 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
φράουλες ή σμέουρα ή φρούτα επιλογής σας ή ξηρούς καρπούς για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. Αν δεν έχετε προμηθευτεί ξινόγαλο, αναμιγνύετε, χτυπώντας με σύρμα, 1/4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες με 4-5 σταγόνες λεμόνι και το αφήνετε στην άκρη για 20 λ περίπου.
Για το κέικ σοκολάτας: Βάζετε τα 3/4 φλ. τσαγιού να βράσει. Σε ένα μπολ ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και προσθέτετε και το βούτυρο. Μόλις πάρει βράση το νερό το ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και το βούτυρο και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα.
Το αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια ρίχνετε τη ζάχαρη και το ξινόγαλα τα χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθούν, προσθέτετε το αυγό και τα 2 εκχυλίσματα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν και αυτά. Τέλος προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάτε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 18-22 λ (ανάλογα με το φούρνο σας) ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ στην άκρη να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα στρωμμένη με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για τη γκανάς σοκολάτας: Σε ένα μπολ ψιλοκόβετε τη σοκολάτα. Ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρόλι και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και την αδειάζετε στο μπολ, πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνετε για 1 λ και μετά τα ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια τελείως λεία γκανάς. Την αφήνετε για 7-8 λ περίπου για να κρυώσει και πήξει ελαφρώς.
Τι ρίχνετε πάνω από το σοκολατένιο κέικ φροντίζοντας να “τρέξει” και λίγο στα τοιχώματα του κέικ περιμετρικά. Αφήνετε το κέικ μέχρι να κρυώσει η γκανάς, το γαρνίρετε με φρούτα εποχής ή ξηρούς καρπούς και σερβίρετε.