Εύκολη συνταγή για κέικ μαρμπρέ, νόστιμο και γρήγορο, χωρίς βούτυρο.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 50 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά συνταγής:
Αλεύρι: 2 κούπες
Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
Αλάτι: 1 πρέζα
Αυγά: 4 μεγάλα
Ζάχαρη: 2 κούπες
Γάλα: 1 κούπα
Ηλιέλαιο: 1/2 κούπα
Βανίλια: 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα ή 1 βανιλίνη
Πορτοκάλι: ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα
Κακάο: 4 – 6 κουταλιές σούπας (ανάλογα το γούστο σας)
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 25 Χ 30 περίπου και το στρώνετε με λαδόχαρτο στον πάτο και ολόγυρα ή το πασπαλίζετε με αλεύρι.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν και το αλάτι. Το κρατάτε κατά μέρος.
3. Χτυπάτε σε μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ξύσμα και την βανίλια. Χαμηλώνετε λίγο την ταχύτητα και προσθέτετε το γάλα και το ηλιέλαιο.
4. Μειώνετε κι άλλο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το μείγμα με το αλεύρι. Όταν τελειώσει το αλεύρι, σταματάτε το χτύπημα.
5. Αδειάζετε στο ταψάκι τα 3/4 της ζύμης. Στην υπόλοιπη ζύμη κοσκινίζετε το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα να απορροφηθεί το κακάο και να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. Την βάζετε σε κορνέ με μύτη και την αδειάζετε σε διάφορα σημεία (αλλού πιο βαθιά και αλλού πιο επιφανειακά) μέσα στο ταψάκι. Αν θέλετε περνάτε ένα μαχαίρι μέσα στη ζύμη, προς διάφορες κατευθύνσεις για να δημιουργήστεε νερά.
6. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά (ελέγχετε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί πριν το βγάλετε κι αν χρειάζετε, το ψήνετε μερικά λεπτά επιπλέον).
7. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και τα βγάζετε από το ταψί. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει.
Από την Luise-