Υπέροχα, πεντανόστιμα κεφτεδάκια σε σάλτσα αραμπιάτα με ζυμαρικό ριγκατόνι. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα από τα καλύτερα γεύματα ζυμαρικών που μπορείτε να σερβίρετε στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα απολαύσουν όσοι το γευτούν.
Υλικά συνταγής
1 πακέτο ζυμαρικό ριγκατόνι (με ρίγες)
αλάτι
τριμμένο τυρί παρμεζάνα για πασπάλισμα
Για τα κεφτεδάκια:
450 γρ. κιμάς χοιρινός
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά
2 αυγά
1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένα
2 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα αραμπιάτα:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
1-2 πρέζες κόκκινες νιφάδες τσίλι
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί (Merlot)
600 γρ. πολτοποιημένες φρέσκες ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1-2 κ.σ. καυτερή σάλτσα (σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας) [*]
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε ή τοποθετείτε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου σας.
Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για του κεφτέδες και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά. Στη συνέχεια τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια 2,5-3 εκ. (50 κεφτεδάκια περίπου) τα τοποθετείτε στο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή μέχρι να ψηθούν.
Για τη σάλτσα αραμπιάτα: Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5-6 λ ή μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και πάρει χρώμα (χωρίς να καεί). Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ ακόμα να βγάλει το άρωμά του.
Προσθέτετε τη ρίγανη και τις νιφάδες τσίλι, ανακατεύετε, ρίχνετε και το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3-4 λ. Προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ, το ζωμό κοτόπουλου, τη καυτερή σάλτσα, τα φύλλα βασιλικού και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 12-13 λ περίπου.
Μέχρι να γίνει η σάλτσα βράζετε το ριγκατόνι, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά σας αλ τέντε, τα βράζετε 2 λ λιγότερο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία χρόνο.
Όταν περάσουν τα 12-13 λ βρασίματος της σάλτσας, προσθέτετε και τα ψημένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και σιγοβράζετε για 10 λ επιπλέον. Στραγγίζετε το ριγκατόνι, το σερβίρετε, το περιχύνετε με τη σάλτσα, απλώνετε από πάνω τα κεφτεδάκια, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα, γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο βασιλικό και … καλή σας όρεξη!!!
2-3 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
150 γρ. κόκκινες καυτερές πιπεριές, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
12 σκ. σκόρδο
150 ml μηλόξυδο
Εκτέλεση συνταγής:
Σε ένα τηγάνι βάζετε όλα τα υλικά ξεκινώντας με τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτετε 150 ml νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 10 λ ή μέχρι οι πιπεριές και το σκόρδο μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά κατά το ήμισυ.
Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ χτυτάτε τη σάλτσα μέχρι να γίνει λεία. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ τη μεταφέρετε σε μούλτι και τη πολτοποιείτε. Τη ξαναβάζετε στο τηγάνι, δοκιμάζετε στη ζάχαρη και αν απαιτείται συμπληρώνετε λίγη επιπλέον.
Συνεχίζετε το μαγείρεμα για επιπλέον 5-10 λ ή μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα ωραίο βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα και να μειωθεί λίγο ο όγκος της. Προσθέτετε λίγο νερό αν τη προτιμάτε πιο αραιή. Διατηρείται σε αποστειρωμένο βάζο μέχρι 2 εβδομάδες. Απολαύστε τη με τα τηγανιτά κεφτεδάκια σας ή βάλτε σε σάλτσα με κοκκινιστά κεφτεδάκια.