ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή: Ποιο είδος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καθιστική ζωή: Ποιο είδος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση του βάρους, ο κίνδυνος διαβήτη, η υπνική άπνοια, η θρόμβωση και η γήρανση του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες διαχωρίζουν ωστόσο τα είδη του καθισιού ως προς τις επιπτώσεις στους στην υγεία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ώρες που κάθεται κανείς στη δουλειά του δεν είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία του όσο οι ώρες που περνά καθισμένος μπροστά από την τηλεόραση.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, παρακολούθησαν 3.592 ανθρώπους που ζούσαν στην πόλη Τζάκσον του Μισισιπή για περίπου 8,5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν συνήθως καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση, αλλά και τον χρόνο που κάθονταν στην δουλειά, ενώ στα στοιχεία συμπεριλήφθηκε και ο χρόνος γυμναστικής (αν έκαναν).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι περνούσαν πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση (4 ή περισσότερες ώρες την ημέρα) διέτρεχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Διαφήμιση

Αντίθετα, όσοι κάθονταν περισσότερο στην εργασία τους αντιμετώπιζαν τα ίδια ποσοστά κινδύνου με εκείνους που κάθονταν λιγότερο.

“Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να παρακολουθούν τηλεόραση για ώρες δίχως να κινούνται, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σηκώνονται συχνά από το γραφείο τους», ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Keith Diaz, επίκουρος καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

“Ο συνδυασμός ακινησίας και γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες εντείνει το πρόβλημα», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει, ακόμα και να εξαλείψει τις βλαβερές συνέπειες του καθισιού μπροστά στην τηλεόραση.

Η γυμναστική, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η αερόβια άσκηση, μείωσε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

“Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμα και με την πολύωρη τηλεθέαση, απομακρύνεται όταν τα άτομα γυμνάζονται για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.livescience.com

Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γήρανση
#γυμναστική
#δουλειά
#επιστήμονες
#εργαζόμενοι
#εργασία
#ερευνητές
#ημέρα
#θερμίδες
#προβλήματα
#υγεία
#χρόνο
#χρόνος