Μια εύκολη συνταγή, για τρυφερά και μεθυσμένα καλαμαράκια, γεμιστά με μια λευκή αρωματική σάλτσα, με βάση το ούζο. Τα μυρωδικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση και επιπλέον άρωμα, τόσο όσο για να απολαύσετε ένα πιάτο που παρά την απλότητά του, είναι ιδανικό ειδικά σε περίοδο … γκουρμέ νηστείας.
Υλικά συνταγής
12 καλαμάρια (μικρά ή μεσαία)
Για τη γέμιση:
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μυρώνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
3 κ.σ. πλιγούρι
Για το ταψί:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50 ml ούζο
50 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε καλά τα καλαμάρια αφαιρώντας το σκούρο δέρμα τους από το σώμα. Διαχωρίζετε το κεφάλι από τα πλοκάμια και αφαιρείτε το μικρό σκληρό τμήμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών. Τα πλένετε, τα στραγγίζετε και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 6 υλικά της γέμισης μαζί με τα πλοκάμια, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τη γέμιση να ενσωματωθούν τα υλικά. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζετε με το μείγμα το σώμα των καλαμαριών και κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Αλείφετε με το μισό ελαιόλαδο ένα πυρέξ και τοποθετείτε τα γεμιστά καλαμάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το ούζο, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των καλαμαριών).
Για το σερβίρισμα: Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε 2-3 καλαμάρια γεμιστά (ανάλογα και με το μέγεθος) σε κάθε πιάτο. Γαρνίρετε με μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου και σερβίρετε.
pandespani.com