Ένα έδεσμα αξεπέραστης νοστιμιάς. Ένα νηστίσιμο πιάτο που σίγουρα θα το απολαμβάνετε και όταν δεν νηστεύετε. Ένα πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια. Μια συνταγή με τη σφραγίδα του Ν. Τσελεμεντέ.
Υλικά συνταγής
1 ½ κιλό καλαμάρια μέτρια
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
1/2 κουταλάκι σαφράν (προαιρετικά)
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
σταφίδες – κουκουνάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αφαιρώντας το κοκαλάκι και τα μάτια τους, χωρίζετε τα πλοκάμια από τη κουκούλα. Τα ξεπλένετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίσουν.
Κόβετε τα πλοκάμια σε κομματάκια. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια και το αφήνουμε για 1 λ να γυαλίσει.
Σβήνετε με το μισό κρασί , αλατοπιπερώνετε προσθέτετε το σαφράν, τις σταφίδες και κουκουνάρι (προαιρετικά), 3/4 φλ. τσαγιού νερό και αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει το μείγμα ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε να ενσωματωθεί.
Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμαράκια με τη γέμιση και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο και χυθεί η γέμιση, να κλείσετε τις άκρες τους με μια οδοντογλυφίδα. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό κρασί και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο, ρίχνετε και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και 3/4 φλ. τσαγιού νερό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πάρουν ωραίο χρώμα τα καλαμαράκια.