Πεντανόστιμα καλαμαράκια γεμιστά με μακρύκοκκο ρύζι και μυρωδικά σε σάλτσα ντομάτας, μαγειρεμένο στο φούρνο για να πετύχετε ένα μαλακό καλαμαράκι με τις γεύσεις και τα αρώματα από τα μυρωδικά και τις ντομάτες. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα εξαιρετικό, πλούσιο σε γεύση και υγιεινό φαγητό, της μέρες της νηστεία και όχι μόνο, στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Υλικά συνταγής
12 μέτρια καλαμάρια
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, (½ ματσάκι χοντροκομμένο + ½ ματσάκι ψιλοκομμένο)
1 μικρό ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
4 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4 ή στα 6
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1/2 φλ. τσαγιού ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός Passata
1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Αφαιρείτε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια σας, τα πλένετε τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε τα καλαμαράκια, βγάζοντας το “κόκκαλό” του τα πλένετε και τα βάζετε σε σουρωτήρι.
Ρίχνετε σε ένα μπλέντερ τις φρέσκες ντομάτες, το ½ ματσάκι χοντροκομμένο μαϊντανό και το σκόρδο και τα πολτοποιείτε μέχρι, σχεδόν, να έχετε μια λεία πάστα. Την αφήνετε και αυτή στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ½ ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λ ή μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ περίπου.
Στη συνέχεια, τα “σβήνετε” με το ½ φλ. από το κρασί, ανακατεύετε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε το ½ μείγμα πάστας ντομάτας από το μπλέντερ, το ½ χυμό Passata, τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ψιλοκομμένο άνηθο και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά τα αφήνετε στη φωτιά για 2-3 λ και μετά τα αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και γεμίζετε τα καλαμάρια σας με τη γέμιση ρυζιού από το τηγάνι. Μην τα γεμίσετε μέχρι επάνω αλλά περίπου κατά τα 3/4 περίπου του καλαμαριού γιατί θα φουσκώσει το ρύζι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας “σφραγίζετε” το κάθε καλαμαράκι που γεμίζετε (δείτε πιο κάτω φωτό) και τα τοποθετείτε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα μέτριο πυρέξ. Ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα ρυζιού από το τηγάνι στο πυρέξ, ανάμεσα στα γεμισμένα καλαμαράκια και αλατοπιπερώνετε.
Περιχύνετε το φαγητό με το υπόλοιπο ½ μείγμα πάστας ντομάτας από το μπλέντερ, τον υπόλοιπο ½ χυμό Passata, το υπόλοιπο ½ φλ. από το κρασί και ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει σχεδόν τα καλαμάρια.
Σκεπάζετε καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το πυρέξ για άλλα 20 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν τα καλαμαράκια ένα χρυσό χρώμα. Απολαύστε το φαγητό σας ζεστό. Καλή σας όρεξη!