Μια κρίση ημικρανίας μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο πόνος στον αυχένα, η κούραση, ο ανήσυχος ύπνος και οι έντονες μυρωδιές. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό mSystems της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας υποδεικνύει ότι ένας άγνωστος μέχρι σήμερα παράγοντας κινδύνου για την ημικρανία είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε βακτήρια του εντέρου και του στόματος και σε συγκεκριμένες τροφές.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ορισμένα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και στη στοματική κοιλότητα μπορεί να “βάζουν το χεράκι» τους ώστε κάποιος να υποφέρει από ημικρανίες.
Όσοι πάσχουν από αυτούς ημικρανίες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. λουκάνικα) και άλλα φαγητά, που περιέχουν νιτρικά άλατα φαίνεται να “πυροδοτούν» ημικρανίες. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Στο πλαίσιο των σχετικών δοκιμών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά. Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες ήταν και αυτοί που στον οργανισμό τους είχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο στο αίμα.
Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να εκδηλώνουν κρίση πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια “αύρα», ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.
Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν τις ημικρανίες. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως προλαμβάνουν τις ημικρανίες με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.