Το έργο -το πρώτο στο είδος του στην Γαλλία- πρόκειται να καλωσορίσει περίπου 120 ασθενείς μετά την ολοκλήρωσή των εργασιών μέχρι το τέλος του 2019. Θα είναι μια ανοικτή δομή και θα προσφέρει εναλλακτικές θεραπείες, κοντά στο κέντρο της πόλης του Dax. Είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Σε αντίθεση με το ολλανδικό χωριό, το γαλλικό θα περιλαμβάνει μια ερευνητική δομή, που θα συγκρίνει τα αποτελέσματά της με τις παραδοσιακές μεθόδους στα νοσοκομεία.
Όλα θα εφαρμοστούν στο χωριό “με σκοπό να διατηρηθεί η συμμετοχή των κατοίκων του στην κοινωνική ζωή”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ο καθηγητής Jean-François Dartigues, νευρολόγος και επιδημιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHU του Pellegrin.
Η νόσος Αλτσχάιμερ και οι σχετικές ασθένειας άνοιας επηρεάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς στη Γαλλία, με περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Γαλλική Ένωση Αλτσχάιμερ.
Καμία από τις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες δεν μπορεί να σταματήσει την ασθένεια.
Ένα “χωριό” για ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Το γαλλικό χωριό θα μοιάζει με το παραδοσιακό μεσαιωνικό “bastide”, δηλαδή ένα είδος οχυρωμένης πόλης, για να διατηρήσει μια αίσθηση ομαλότητας. Δεν θα υπάρχει ορατός φράχτης, αλλά πολλά ασφαλή μονοπάτια, καλά ενσωματωμένα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, δήλωσε ο αρχιτέκτονας του χωριού.
Το χωριό βρίσκεται σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων και θα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα γύρω από μια κεντρική πλατεία, ενώ θα περιλαμβάνει ένα σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και εστιατόριο, για να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ιδέα είναι να ξεφύγουν οι ασθενείς από τη νοσοκομειακή ατμόσφαιρα. Μέχρι και οι φροντιστές θα φορούν απλά ρούχα.
Οι ερευνητές θα ζήσουν στο χωριό μαζί με τους κατοίκους, καθώς και περίπου 100 φροντιστές και πολλούς εθελοντές που θα οργανώσουν ποικίλες δραστηριότητες.
Το γαλλικό χωριό Αλτσχάιμερ θα φιλοξενήσει επίσης εκπαιδευμένα σκυλιά για να βοηθούν τους κατοίκους να ξεφύγουν από την ψυχολογική τους απομόνωση.
https://www.bbc.com