Σε αυτή τη διάιτα δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων, ούτε απαγορευμένες τροφές. Η δίαιτα της διαίσθησης (intuitive eating) είναι η διατροφή που βασίζεται στο ένστικτο.
Οσο το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερες διαίτες θα βγουν στην επιφάνεια. Ωστόσο είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν ολοένα συχνότερα κόπωση με την ιδέα μιας νέας δίαιτας.
Μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τι θα τρώμε και παράλληλα να χάσουμε το επιθυμητό βάρος; Πώς μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές;
Μία νέα θεωρία από τις ΗΠΑ, η διατροφή με βάση τη διαίσθηση υποστηρίζει ότι μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.
Η ιδέα του intuitive eating βασίζεται στον έλεγχο του εαυτού μας ως προτεραιότητα για την επιτυχή απώλεια βάρους.
Προτείνει να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, καθώς και να τρώμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε εκείνη τη στιγμή.
Και όταν λέμε να ακούμε το σώμα μας εννοούμε να δίνουμε προσοχή σε τρία πράγματα: πείνα, όρεξη, κορεσμό.
Οι διατροφολόγοι που υποστηρίζουν τη δίαιτα της διαίσθησης απορρίπτουν την κλασική δίαιτα με τους αυστηρούς κανόνες και τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες στις περισσότερες διαίτες.
Εστιάζουν πολύ περισσότερο σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής με βάση ένα μοναδικό κανόνα: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο, αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται.
Μπορεί το διατροφικό αυτό πλάνο να σας ακούγεται περίεργο, διότι είμαστε ελεύθεροι να τρώμε ό,τι θέλουμε και άρα εύλογα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να αδυνατίσουμε;
Η φιλοδοξία όμως αυτής της δίαιτας είναι ότι σύντομα θα υπάρξει διαχωρισμός των τροφών που μετά την κατανάλωσή τους θα μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα ή άσχημα.
Ενα γλυκό για παράδειγμα θα μας δώσει στην αρχή πρόσκαιρη ικανοποίηση και στη συνέχεια πολλές τύψεις και διάφορα άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Ενα όμως υγιεινό σνακ, υψηλό σε θρεπτικότητα και χαμηλό σε θερμίδες θα μας δώσει περισσότερα θετικά συναισθήματα και θα το προτιμήσουμε την επόμενη φορά που θελήσουμε κάτι γλυκό.
Τα συναισθήματα λοιπόν που μας προκαλούν διάφορες τροφές θα μας αλλάξουν την στάση που έχουμε στο φαγητό και στις επιλογές μας.
Σημαντικό ρόλο, επομένως έχει η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε το φαγητό στην καθημερινότητά μας. Η διατροφή με βάση τη διαίσθηση δεν ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά θέτει ως ισχυρή προϋπόθεση τη συνειδητή κατηγοριοποίηση των τροφίμων ανάλογα με τα συναισθήματα που μας προκαλούν.
Πολλοί διατροφολόγοι εκτιμούν ότι η ενστικτώδης ή διαισθητική προσέγγιση στο φαγητό είναι και η πιο αποτελεσματική.
Και αυτό γιατί όταν λες σε έναν άνθρωπο “μην φας αυτό» ή “δεν πρέπει να τρως αυτό», τόσο πιο δύσκολο ή απίθανο είναι να τηρήσει μια δίαιτα.
Πηγή: