Γλυκό κουταλιού λεμόνι με βανίλια
1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 κλωνάρι βανίλια
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Ανοίγουμε το κλωνάρι της βανίλιας και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι, τα σπόρια της βανίλιας και το κλωνάρι ολόκληρο. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Γλυκό κουταλιού λεμόνι με Χιώτικη μαστίχα
1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε καλά.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Γλυκό κουταλιού λεμόνι με δενδρολίβανο
1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός4-5 κλωνάρια δενδρολίβανο
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C. Το μυστικό για το δενδρολίβανο έχετε στην κονσερβοποίηση του γλυκού.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Ρίχνουμε το ένα κλωνάρι δενδρολίβανου και αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κλωνάρια του δενδρολίβανου μέσα στο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από το καυτό νερό και τα αφήνουμε στη πετσέτα.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, βάζουμε από ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Από