Ένα πεντανόστιμο “ορφανό” γιουβέτσι με χοντρό κριθαράκι, λιαστές ντομάτες και ξερή Κρητική μυζήθρα. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή ένα ζουμερό, ζεστό κριθαράκι στη κατσαρόλα, με σάλτσα ντομάτας!
Υλικά συνταγής
1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
40 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
20 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι), καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα στο multi
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. κρητική μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια κατσαρόλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζετε το κριθαράκι σας για 15 λ ή μέχρι να μισο-μαλακώσει. Κρατάτε 1 φλ. νερό από αυτό που βράσατε το κριθαράκια και στη συνέχεια το στραγγίζετε καλά.
Παράλληλα, όσο βράζει το κριθαράκι, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 2 λ επιπλέον.
Προσθέτετε τα πολτοποιημένο στο multi, τη ζάχαρη, το θυμάρι, 300 ml νερό, αλάτι (αλάτι με φειδώ, γιατί και η λιαστή ντομάτα και το τυρί που θα βάλουμε είναι κάπως αλμυρά) και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και τα μαγειρεύετε για 2-3 λ ή μέχρι αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο κριθαράκι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 10-12 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν το θέλετε αρκετά βρασμένο και τα υγρά έχουν “σωθεί” προσθέτετε λίγο νερό από αυτά που βράσατε το κριθαράκι. Προσθέτετε το τυρί ανακατεύετε, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.