Πεντανόστιμο γιουβέτσι με γαρίδες και πλοκάμια χταποδιού. Ένα εύκολη στη παρασκευή του φαγητό για να το απολαύσετε στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα λαχταριστό πιάτο που θα πάρει λίγο από το χρόνο σας αλλά τελικά θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
1 κιλό περίπου γαρίδες μεγάλες, φρέσκες
2-3 πλοκάμια χταποδιού
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια, ή σε φέτες
1 καρότο κομμένο πρώτα κάθετα στη μέση και μετά σε φέτες
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια, ή σε φέτες
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ ελαφρώς πολτοποιημένα στο μούλτι
1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
150 γρ. τυρί φέτα, ψιλο-θρυμματισμένη
1/4 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένος
3/4 φλ. τσαγιού κριθαράκι κριθαράκι ή Risoni (Barilla)
100 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 φλ. τσαγιού κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε τα πλοκάμια χταποδιού σε μέτρια κομμάτια. Βάζετε σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνετε τα πλοκάμια, χωρίς λιπαντική ουσία, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και “πιεί” τα υγρά του.
Παράλληλα καθαρίζετε τις γαρίδες. Κόβετε τα κεφάλια τους, βγάζετε το κέλυφος, αφήνοντας προαιρετικά μόνο την ουρίτσα του και και αφαιρείτε το εντεράκι τους με μια οδοντογλυφίδα. Κρατάτε τα κεφάλια και τα κελύφη στην άκρη. Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείτε.
Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε 1 λίτρο νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κεφάλια και τα κελύφη απ’ τις γαρίδες, 1 κ.γ. αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε για 10 λ. Αν το νερό δεν καλύπτει τα κεφάλια και τα κελύφη προσθέστε λίγο ακόμα. Μετά τα 10 λ τα στραγγίζετε, κρατάτε το ζωμό και πετάτε τα κελύφη και τα κεφάλια.
Εν τω μεταξύ σε μια τρίτη κατσαρόλα, σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό βράζετε το κριθαράκι για 7-8 λ ή μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην παραβράσει γιατί θα ψηθεί και στο φούρνο. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στην άκρη.
Όταν μαλακώσει και πιει τα υγρά του το χταπόδι προσθέτετε στη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σοτάρετε μαζί με το χταπόδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα καρότα, ανακατεύοντας συχνά, για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό της γαρίδας που σουρώσατε, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα για 20-30 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και σωθούν τα πολλά υγρά της σάλτσας.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το μαϊντανό, το κριθαράκι, ανακατεύετε και δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι αν απαιτείται. Μεταφέρετε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για περίπου 15-18 λ.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν απαιτηθεί ανάλογα πόσο αλ τέντε θέλετε το κριθαράκι σας, προσθέτετε λίγο ακόμα επιπλέον ζεστό νερό. Μετά βγάζετε το ταψί από το φούρνο προσθέτετε στο φαγητό τις γαρίδες, ανακατεύετε απαλά να σκεπαστούν οι γαρίδες από το κριθαράκι και από πάνω πασπαλίζετε το τριμμένο κασέρι.
Το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε στο ψήσιμο για 10-12 λ επιπλέον να “ψηθούν” οι γαρίδες και να λιώσει το κασέρι. Το σερβίρετε ζεστό και… καλή σας όρεξη!!!