Είναι πολύ συνηθισμένο να αποθηκεύουμε τα αυγά στο ψυγείο, αγνοώντας όμως τους υπαρκτούς κινδύνους για την υγεία μας.
Η φύλαξη των αυγών σε χαμηλές θερμοκρασίες συντελεί στη δημιουργία βακτηρίων, τα οποία μολύνουν το κέλυφος προκειμένου να μείνουν ζωντανά.
Μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι και η σαλμονέλα, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία.
Μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχουν μικρότερο ποσοστό βακτηριδίων από αυτά που φυλάσσονται στο ψυγείο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα αυγά μολύνονται αυτόματα κατά τη γέννησή τους, αυτή η μόλυνση διατηρείται στη συνέχεια με τη φύλαξή τους στο ψυγείο.
Η σαλμονέλα τείνει να πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς σε κρύες θερμοκρασίες, μολύνοντας τα πάντα μέσα στο ψυγείο.
Μάλιστα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η αποθήκευση αυγών στο ψυγείο.
Πηγή