Μια μικρασιάτικη συνταγή για ένα υπέροχο, λαδερό πιάτο. Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με “μνήμες Σμύρνης” για να απολαύσετε ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο πιάτο. Τα υλικά για τη παρούσα συνταγή αφορούν σερβίρισμα 12 μερίδων. Μειώστε στο ήμισυ τις ποσότητες για 6 μερίδες.
Υλικά συνταγής
12 ντομάτες
12 πιπεριές
2½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ή τριμμένα
4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
2 κουτιά ντοματοχυμό (800 γρ. σύνολο)
140 γρ. ντοματοπολτό
60 γρ. μαύρη σταφίδα
50 γρ. κουκουνάρι
8 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά, δυόσμο, μαϊντανό
80 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο (αν νηστεύετε παραλείψτε το)
2 κ.σ. ζάχαρη
200 ml ελαιόλαδο
50 ml νερό
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τοποθετείτε σε ταψί. Παίρνετε μια μια τις πιπεριές, κόβετε οριζόντια το καπάκι τους, χωρίς να φτάσετε στο τέλος. Βγάζετε τη ψίχα από το εσωτερικό τους, πετάτε τα σπόρια και κρατάτε το σαρκώδες εσωτερικό της πιπεριάς.
Παίρνετε τις ντομάτες μια μια κόβετε πάλι το καπάκι οριζόντια, όχι μέχρι το τέλος και αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, αφήνοντας σχετικά λεπτά τα τοιχώματα περιμετρικά. Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Με ένα πηρούνι τρυπάτε 2 φορές το κάτω μέρος από τις πιπεριές και τις ντομάτες για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας. Βάζετε τις άδεις πιπεριές και ντομάτες πάλι στα ταψί και “σφηνώνετε” τις πατάτες ανάμεσά τους, φρονίζοντας να τις κρατήσετε όρθιες.
Τρίβετε με τρίφτη ή στο μούλτι τα εσωτερικά από τις πιπεριές και τις ντομάτες και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τις σταφίδες, τα 70 γρ. ντοματοπελτέ, τα μυρωδικά (δυόσμο, μαϊντανό) και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε λάδι και σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με τη ζάχαρη για 1-2 λ. ανακατεύοντας. Προσθέτετε και τα κουκουνάρια και αφήνετε να σοταριστούν για 3-4 λ ανακατεύοντας.
Προσθέτετε και το ρύζι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε τη τριμμένη σάλτσα από τη ψίχα της ντομάτας και πιπεριάς, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και τις σταφίδες, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 4-5λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τις ντομάτες και πιπεριές, αφήνοντας περιθώριο από το χείλος τους διότι το ρύζι θα φουσκώσει. Τις σκεπάζετε με το καπάκι τους ρίξτε από πάνω λίγο ντοματοπολτό από τη δεύτερη κονσέρβα, πασπαλίστε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και (προαιρετικά) λίγο ακόμα τυρί.
Ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, τον υπόλοιπο ντοματοπολτό, τα 50 ml νερό και αλατοπιπερώνετε. Περιχύστε τα γεμιστά και τη σάλτσα ανάμεσά του με το ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 1 ώρα και 40 λ περίπου ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλετε.