Γαρίδες jumbo με ταλιατέλες σε πικάντικη κρεμώδη σάλτσα. Ένα υπέροχο πιάτο για το τέλειο γεύμα ή δείπνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του όσους το δοκιμάσουν. Μια συνταγή για ένα απίστευτα κρεμώδες πιάτο, με “παχουλές” γαρίδες και ζυμαρικό φετουτσίνι, καρυκευμένα με πικάντικα μπαχαρικά και τραγανές πιπεριές, τελειωμένο με κρασί, σκόρδο και παρμεζάνα. Σκέπτεστε κάτι καλύτερο για την οικογένειά σας ή τους επισκέπτες σας;;;
Υλικά συνταγής
1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικό φετουτσίνι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών Cajun Blackening (βλέπε συνταγή πιο κάτω)
500 γρ. μεγάλες γαρίδες jumbo, καθαρισμένες (αφήνετε μόνο την ουρά τους)
1/2 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη κάθετα στα 2 και μετά σε λεπτές φέτες
1/2 μικρή κίτρινη πιπεριά κομμένη κάθετα στα 2 και μετά σε λεπτές φέτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
3/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλη κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3-6 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά μετά από δοκιμή)
αλάτι (με προσοχή λόγω της παρμεζάνας και του spice)- 1/2 κ.γ. πιπέρι
Για το μείγμα “Cajun Blackening Spice”: [*]
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. βασιλικό αποξηραμένο
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. πιπέρι λευκό
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Σε μεγάλη κατσαρόλα σε κοχλαστό αλατισμένο νερό, βράζετε το ζυμαρικό σας “αλ τέντε” σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε, το πασπαλίζετε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το ανακατεύετε και το διατηρείτε ζεστό.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες και τις πασπαλίζετε με 1-2 κ.σ. (ανάλογα πόσο πικάντικες τις θέλετε) μείγμα “Cajun Blackening Spice”. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες για 2 λ περίπου και από τις 2 πλευρές ή μέχρι σχεδόν να ψηθούν. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι με τσιμπίδα και τις μεταφέρετε σε μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 2 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε 1 λ επιπλέον. Αφαιρείτε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα μεταφέρετε στο μπολ με τις γαρίδες.
Αφήνετε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά, αυξάνετε τη θερμοκρασία στο δυνατό, ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε για 1/2 λ περίπου να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε για 1/2 λ και ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη τριμμένη παρμεζάνα, το μαϊντανό, τις γαρίδες με τα λαχανικά, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-5 λ.
Δοκιμάζετε το φαγητό και αν απαιτείται σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας προσθέτετε αλατοπίπερο, επιπλέον Cajun Blackening Spice, σταγόνες ταμπάσκο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα με τα ζεστά φετουτσίνι ανακινείτε τη κατσαρόλα να ενσωματωθούν και καλυφθεί το ζυμαρικό σας με τη σάλτσα και τις γαρίδες και το σερβίρετε ζεστό.
[*] Για το μείγμα “Cajun Blackening Spice”: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Μπορείτε να βάλετε στο φαγητό σας από 1/2 κ.σ. έως και 2 κ.σ. μείγματος ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε. Η συνολική ποσότητα μείγματος που θα έχετε με τη δοσολογία της συνταγής είναι 2/3 φλ. τσαγιού περίπου. Αποθηκεύστε όσο σας περισσέψει σε αεροστεγές δοχείο (για να να διατηρηθεί η γεύση και μυρωδιά τους) και χρησιμοποιήστε το αργότερα σε μπριζόλες, κοτόπουλο και θαλασσινά.