Υλικά
1/2 πακέτο (250 γραμμάρια) καταΐφι
50 γραμμάρια βούτυρο
1 κούπα σιρόπι
Κρέμα Γαλακτομπούρεκου:
2 κούπες (500 ml) γάλα
2 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
10 σταγόνες εσάνς βανίλιας (ή 1 απλή βανίλια)
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά βούτυρο
Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
1 ξυλάκι κανέλας, 3- 4 γαρύφαλλα, 1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρχικά για να κρυώσει..
Βάζουμε όλα τα υλικά,σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αφού αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για πέντε λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα. Αφού βράσει ρίχνουμε και τη βανίλιαΣε άλλη κατσαρόλα σπάμε τα αυγά και τα κτυπάμε με την υπόλοιπη ζάχαρη με τον αυγοδάρτη πολύ καλά.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψουν τα αυγά. Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι των μάφινς των 12 θέσεων.
Ξάνουμε το κανταΐφι και βάζουμε όσο χρειάζεται για να καλύψουμε τη βάση και τα τοιχώματα.
Κρατάμε λίγο από το κανταΐφι που θα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για να το καλύψουμε από πάνω.
Το πιέζουμε μέχρι να πάρει το σχήμα φωλιάς.
Γεμίζουμε τις φωλιές με τη κρέμα.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και ρίχνουμε στο καθένα από ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο λιωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε μερικές κουταλιές σιρόπι πάνω από το κανταΐφι. Όταν κρυώσει βγάζουμε το κανταΐφι από τις θήκες και το βάζουμε στο ψυγείο.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη .
Απολαύστε το !!!
*Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο κανταίφι και να φτιάξουμε 2 στρώσεις όπως το βλέπετε στην φωτογραφία .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ