Η υπέρταση αποκαλείται συχνά “σιωπηλός δολοφόνος», καθώς δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα ώστε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και να την αντιμετωπίσουμε.
Πρέπει όμως να μετράμε τακτικά την πίεση και να εντοπίζουμε έγκαιρα την υπέρταση ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνες επιπλοκές όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό.
Δεδομένου ότι η υπέρταση είναι μια πολύ συχνή πάθηση –υπολογίζεται ότι πάσχει 1 στους 3 ενήλικες– η πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισής της έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ένα από τα πρώτα και βασικότερα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να αντιμετωπίσετε την υψηλή πίεση είναι η υγιεινή διατροφή. Ενσωματώνοντας στο καθημερινό διατροφολόγιο προϊόντα θρεπτικά θα κάνετε το πρώτο βήμα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της πίεσης και την αντιμετώπιση της επικίνδυνης υπέρτασης.
Βρόμη: Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Family Practice, η κατανάλωση βρόμης βοηθά στον έλεγχο τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Επίσης, και η β-γλυκάνη της βρόμης, ένα είδος φυτικών ινών, έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.
Φιστίκια Αιγίνης: Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια έχουν την ισχυρότερη θετική επίδραση στην πίεση, δείχνει επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, χάρη στα πολύτιμα συστατικά που παρέχουν –όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, οι φυτικές ίνες, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδ
Μωβ σταφύλια: Τα μωβ σταφύλια της ποικιλίας Κονκόρντ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες (ανθοκυανίνες, κατεχίνες, επικατεχίνες και κουερσετίνη), οι οποίες εξασφαλίζουν καλή καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έχει δείξει ότι ο χυμός από τα συγκεκριμένα σταφύλια μειώνει την πίεση σε διάστημα οκτώ εβδομάδων στα άτομα με προϋπέρταση.
Πορτοκάλια: Εκτός από πολύτιμη βιταμίνη C, τα πορτοκάλια και ο χυμός τους παρέχουν επίσης κάλιο, ένα μέταλλο με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το φλαβονοειδές εσπεριδίνη του πορτοκαλιού συμβάλλει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Φακές: Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο και η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, οι φακές συγκεκριμένα ξεχωρίζουν για τη θετική τους επίδραση στην πίεση.
Παντζάρια: Η συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς οφείλεται κυρίως στο μαγνήσιο και το κάλιο που παρέχουν. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Hypertension, οι νιτρικές ενώσεις που περιέχουν μετατρέπονται κατά την πέψη σε νιτρώδη και νιτρικό οξύ, επιδρώντας θετικά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.